Nie próbowaliście jeszcze ozorków? Te otulone sosem chrzanowym są wyśmienite

Beata Maj

Beata Maj

W niedzielnej kuchni pora na mocne smaki. Dziś Łukasz Budzik proponuje podroby w różnych wydaniach. Jedno z nich to ozorki wołowe, które najpierw gotujemy, a następnie smażymy w głębokim tłuszczu. Chrupiące i pełne smaku doskonale skomponują się z ostrym sosem chrzanowym.

Ozorki w sosie chrzanowym
Ozorki w sosie chrzanowym123RF/PICSEL

Podroby bywają niedocenionym produktem w naszych kuchniach. Łukasz Budzik udowadnia, że można z nich przygotować prawdziwie wykwintne i bardzo smaczne dania.

Przepis na wołowe ozorki w sosie chrzanowym. Palce lizać!

Wołowe ozorki to jedna z potraw, której trzeba poświęcić nieco czasu, ale efekt będzie naprawdę niesamowity. Oto przepis dla wszystkich smakoszy podrobów.

Składniki potrzebne do przygotowania ozorków: 

  • 2 ozorki wołowe 
  • 2 marchew 
  • 2 cebule  
  • 1 główka czosnku  
  • 1 seler  
  • 1 pietruszka  
  • 2 liście laurowe  
  • 5 kulek ziela angielskiego  
  • kilka gałązek tymianku  
  • sól  

Składniki potrzebne do przygotowania tempury: 

  • 160 g mąki pszennej  
  • 20g skrobi kukurydzianej  
  • 100 g lodowatej wody  
  • 10g wódki
  • 1 jajko   

Składniki potrzebne do przygotowania sosu chrzanowego: 

  • 450 g śmietany gęstej 18%  
  • 150 g chrzan tarty (może być ze słoiczka) 
  • Pół cytryny
  • odrobina cukru  
  • sól
  • pieprz 

Sposób przygotowania ozorków: 

Ozorki dokładnie umyj, następnie przełóż je do dużego garnka, w razie potrzeby przekrój na pół, zalej wodą, dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do zmięknięcia, około 2/3 godziny, gdy są całkowicie miękkie, wyciągnij je z bulionu i odczekaj 5 minut. Po przestygnięciu obierz z błony. Całkowicie ostudź.

Bulion przelej przez sito i odstaw. Gdy ozorki będą chłodne, pokrój je na grubość frytki stekowej, dopraw solą i pieprzem.

Sposób przygotowania tempury: 

Wymieszaj dokładnie wodę z jajkiem i wódką, dodaj skrobię kukurydzianą i mąkę. Bardzo powoli i, co ważne, niedokładnie wymieszaj patyczkami tempurę, tak aby nie wytworzyć glutenu w cieście, cały czas trzymaj na lodzie miskę. 

Pokrojone ozorki oprósz dokładnie mąką z każdej strony i zamocz w tempurze (możesz pomóc sobie patyczkami do szaszłyka). Smaż w głębokim oleju w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż do złotego koloru. Wyłóż ozorki na sos chrzanowy i podawaj natychmiast.

Zobacz też:

Ozorki wołowe w nowym wydaniu. Tylko sos chrzanowy jak u babci halo tu polsat
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas