Po hiszpańsku, ale nie do końca. Chorizo z łososia na soczewicy
Przepis na aromatyczne łososiowe chorizo z soczewicą, według Martina Gimeneza Castro, to propozycja dla miłośników wyrazistych smaków. Potrawa łączy delikatność łososia z intensywnością wędzonej papryki i świeżością ziół. Przygotowane kiełbaski są soczyste i pełne smaku, idealne w połączeniu z soczewicą. To doskonały pomysł na obiad, który zaskoczy niejedno podniebienie.
Łososiowe chorizo z soczewicą według Martina Gimeneza Castro
Składniki:
- 1 kilogram filetów z łososia
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 2 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól i pieprz
- flaki do kiełbasy
- 2 białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebulki dymki
- 2 marchewki
- 500 gramów zielonej soczewicy
- 1 świeżego pęczek rozmarynu
- olej do smażenia
- 200 gramów rukwi wodnej
Sposób przygotowania:
Łososia rozdrobnić i przyprawić czosnkiem, wędzoną papryką, oregano, solą oraz pieprzem. Za pomocą maszynki nadziać przygotowane flaki i uformować kiełbaski z łososia (nie dłuższe niż 10-12 centymetrów). Odstawić do lodówki.
Czosnek, dymkę i rozmaryn posiekać, zaś cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. W międzyczasie w garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim warzywa. Dodać soczewicę i zalać wodą do zakrycia. Gotować pod przykryciem.
Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć przygotowane wcześniej kiełbaski, a następnie przełożyć je do gotującej się soczewicy. Gdy przestaną być surowe, wyjąć, a samą soczewicę gotować dalej do miękkości.
Podawać ze świeżą rukwią wodną. Smacznego!