​Po hiszpańsku, ale nie do końca. Chorizo z łososia na soczewicy

Przepis na aromatyczne łososiowe chorizo z soczewicą, według Martina Gimeneza Castro, to propozycja dla miłośników wyrazistych smaków. Potrawa łączy delikatność łososia z intensywnością wędzonej papryki i świeżością ziół. Przygotowane kiełbaski są soczyste i pełne smaku, idealne w połączeniu z soczewicą. To doskonały pomysł na obiad, który zaskoczy niejedno podniebienie.

Chorizo z łososia na soczewicy
Chorizo z łososia na soczewicyAKPA

Łososiowe chorizo z soczewicą według Martina Gimeneza Castro

Składniki: 

  • 1 kilogram filetów z łososia 
  • 1 łyżka czosnku granulowanego 
  • 2 łyżki wędzonej papryki 
  • 1 łyżka suszonego oregano 
  • sól i pieprz 
  • flaki do kiełbasy 
  • 2 białe cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 cebulki dymki 
  • 2 marchewki 
  • 500 gramów zielonej soczewicy 
  • 1 świeżego pęczek rozmarynu 
  • olej do smażenia 
  • 200 gramów rukwi wodnej 

Sposób przygotowania: 

Łososia rozdrobnić i przyprawić czosnkiem, wędzoną papryką, oregano, solą oraz pieprzem. Za pomocą maszynki nadziać przygotowane flaki i uformować kiełbaski z łososia (nie dłuższe niż 10-12 centymetrów). Odstawić do lodówki.

Czosnek, dymkę i rozmaryn posiekać, zaś cebulę i marchewkę pokroić w kostkę. W międzyczasie w garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim warzywa. Dodać soczewicę i zalać wodą do zakrycia. Gotować pod przykryciem.

Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć przygotowane wcześniej kiełbaski, a następnie przełożyć je do gotującej się soczewicy. Gdy przestaną być surowe, wyjąć, a samą soczewicę gotować dalej do miękkości.

Podawać ze świeżą rukwią wodną. Smacznego!

Chorizzo z łososia i inne cuda od Martina Gimeneza Castrohalo tu polsat
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas