Danie z boczniaków lepsze niż w restauracji. Zrobisz je w jednym garnku

Beata Łajca

Beata Łajca

Czy to flaczki, czy nie flaczki? Trudno powiedzieć. Danie Łukasza Budzika z boczniakami w roli głównej przełamuje wszelkie kuchenne schematy. Ale efekt tego szaleństwa jest absolutnie przepyszny. Boczniakowy gulasz przypadnie do gustu wszystkim: zarówno fanom flaczków, jak i miłośnikom grzybów i podrobów. A przygotowanie ich sprowadza się zaledwie do pokrojenia kilku składników. Musisz tego spróbować.

Flaczki z boczniaka
Flaczki z boczniaka123RF/PICSEL

Łukasza Budzika szersza publiczność poznała dzięki programowi "Hell's Kitchen", a teraz widzowie Polsatu mogą podziwiać go przy pracy w kuchni "Halo tu polsat". W niedzielę 29 września szef kuchni postawił na podroby w restauracyjnym wydaniu. "Hybrydowe flaczki nie flaczki" to bardzo zaskakująca kompozycja boczniaków, ozorków, warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw. Ale najważniejsze jest to, że danie nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, a smakuje fenomenalnie.

Flaczki nie flaczki Łukasza Budzika z boczniakami i ozorkami

Składniki:

  • 2 tacki boczniaków ostrygowe (ok 500g) 
  • 1 marchew  
  • 1 pietruszka  
  • mały korzeń selera  
  • 4 cm imbir  
  • 2 cebule  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego  
  • 1 łyżeczka cząbru  
  • 2 liście laurowe  
  • 2 ziela angielskie  
  • 4g majeranku  
  • szczypta gałki muszkatołowej  
  • szczypta imbiru suszonego  
  • 4g słodkiej papryki 
  • dużo pieprzu 
  • 15g mąki pszennej do zasmażki  
  • 30 g masła 
  • olej do smażenia  
  • 2 litry wywaru po ozorkach  
  • 200 g gotowanych ozorków  
  • natka pietruszki 
  • bułeczka / kajzerka 

Przygotowanie:

Zacznij od warzyw. Wszystkie dokładnie umyj, osusz i obierz. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Imbir zetrzyj na najmniejszych oczkach, a boczniaki pokrój w paski, przypominające tradycyjne flaki.

Weź duży garnek i rozgrzej w nim odrobinę oleju. Wrzuć cebulę, zaczekaj aż się lekko zarumieni i dodaj pozostałe starte korzenie. Podsmaż je przez 4 minuty, a potem dorzuć boczniaki. Smaż wszystko przez kolejne 2-3 minuty aż grzyby zmiękną.

Dodaj do garnka z warzywami koncentrat pomidorowy, bulion z ozorków i przyprawy (poza cząbrem i majerankiem). Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj przez godzinę. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, dodaj tarty imbir i pozostałe zioła. Gotuj jeszcze przez 10 minut, w tym czasie pokrój ozorki w kostkę i dodaj je do garnka.

W małym rondelku rozpuść masło, a gdy zacznie się pienić, dodaj mąkę i zrób ciemną zasmażkę. Wlej do niej trochę zupy i porządnie wymieszaj. Na koniec całość wklej do garnka z flaszkami, zagotuj i dopraw solą i pieprzem. Gotowe!

Flaczki podawaj z ciepłą bułeczką posypane natką pietruszki.

Zobacz także:

Hybrydowe flaczki... bez flaczków. Za to z grzybami i ozorkami halo tu polsat
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas