Danie z boczniaków lepsze niż w restauracji. Zrobisz je w jednym garnku

Beata Łajca

Beata Łajca

Flaczki z boczniaka
Flaczki z boczniaka123RF/PICSEL

Flaczki nie flaczki Łukasza Budzika z boczniakami i ozorkami

  • 2 tacki boczniaków ostrygowe (ok 500g) 
  • 1 marchew  
  • 1 pietruszka  
  • mały korzeń selera  
  • 4 cm imbir  
  • 2 cebule  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego  
  • 1 łyżeczka cząbru  
  • 2 liście laurowe  
  • 2 ziela angielskie  
  • 4g majeranku  
  • szczypta gałki muszkatołowej  
  • szczypta imbiru suszonego  
  • 4g słodkiej papryki 
  • dużo pieprzu 
  • 15g mąki pszennej do zasmażki  
  • 30 g masła 
  • olej do smażenia  
  • 2 litry wywaru po ozorkach  
  • 200 g gotowanych ozorków  
  • natka pietruszki 
  • bułeczka / kajzerka 
Hybrydowe flaczki... bez flaczków. Za to z grzybami i ozorkami halo tu polsat