Danie z boczniaków lepsze niż w restauracji. Zrobisz je w jednym garnku
Beata Łajca
Czy to flaczki, czy nie flaczki? Trudno powiedzieć. Danie Łukasza Budzika z boczniakami w roli głównej przełamuje wszelkie kuchenne schematy. Ale efekt tego szaleństwa jest absolutnie przepyszny. Boczniakowy gulasz przypadnie do gustu wszystkim: zarówno fanom flaczków, jak i miłośnikom grzybów i podrobów. A przygotowanie ich sprowadza się zaledwie do pokrojenia kilku składników. Musisz tego spróbować.
Łukasza Budzika szersza publiczność poznała dzięki programowi "Hell's Kitchen", a teraz widzowie Polsatu mogą podziwiać go przy pracy w kuchni "Halo tu polsat". W niedzielę 29 września szef kuchni postawił na podroby w restauracyjnym wydaniu. "Hybrydowe flaczki nie flaczki" to bardzo zaskakująca kompozycja boczniaków, ozorków, warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw. Ale najważniejsze jest to, że danie nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, a smakuje fenomenalnie.
Flaczki nie flaczki Łukasza Budzika z boczniakami i ozorkami
Składniki:
- 2 tacki boczniaków ostrygowe (ok 500g)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- mały korzeń selera
- 4 cm imbir
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cząbru
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 4g majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru suszonego
- 4g słodkiej papryki
- dużo pieprzu
- 15g mąki pszennej do zasmażki
- 30 g masła
- olej do smażenia
- 2 litry wywaru po ozorkach
- 200 g gotowanych ozorków
- natka pietruszki
- bułeczka / kajzerka
Przygotowanie:
Zacznij od warzyw. Wszystkie dokładnie umyj, osusz i obierz. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Imbir zetrzyj na najmniejszych oczkach, a boczniaki pokrój w paski, przypominające tradycyjne flaki.
Weź duży garnek i rozgrzej w nim odrobinę oleju. Wrzuć cebulę, zaczekaj aż się lekko zarumieni i dodaj pozostałe starte korzenie. Podsmaż je przez 4 minuty, a potem dorzuć boczniaki. Smaż wszystko przez kolejne 2-3 minuty aż grzyby zmiękną.
Dodaj do garnka z warzywami koncentrat pomidorowy, bulion z ozorków i przyprawy (poza cząbrem i majerankiem). Wymieszaj wszystko dokładnie i gotuj przez godzinę. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, dodaj tarty imbir i pozostałe zioła. Gotuj jeszcze przez 10 minut, w tym czasie pokrój ozorki w kostkę i dodaj je do garnka.
W małym rondelku rozpuść masło, a gdy zacznie się pienić, dodaj mąkę i zrób ciemną zasmażkę. Wlej do niej trochę zupy i porządnie wymieszaj. Na koniec całość wklej do garnka z flaszkami, zagotuj i dopraw solą i pieprzem. Gotowe!
Flaczki podawaj z ciepłą bułeczką posypane natką pietruszki.
Zobacz także: