Nie próbowaliście jeszcze ozorków? Te otulone sosem chrzanowym są wyśmienite
Beata Maj
W niedzielnej kuchni pora na mocne smaki. Dziś Łukasz Budzik proponuje podroby w różnych wydaniach. Jedno z nich to ozorki wołowe, które najpierw gotujemy, a następnie smażymy w głębokim tłuszczu. Chrupiące i pełne smaku doskonale skomponują się z ostrym sosem chrzanowym.
Podroby bywają niedocenionym produktem w naszych kuchniach. Łukasz Budzik udowadnia, że można z nich przygotować prawdziwie wykwintne i bardzo smaczne dania.
Przepis na wołowe ozorki w sosie chrzanowym. Palce lizać!
Wołowe ozorki to jedna z potraw, której trzeba poświęcić nieco czasu, ale efekt będzie naprawdę niesamowity. Oto przepis dla wszystkich smakoszy podrobów.
Składniki potrzebne do przygotowania ozorków:
- 2 ozorki wołowe
- 2 marchew
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- kilka gałązek tymianku
- sól
Składniki potrzebne do przygotowania tempury:
- 160 g mąki pszennej
- 20g skrobi kukurydzianej
- 100 g lodowatej wody
- 10g wódki
- 1 jajko
Składniki potrzebne do przygotowania sosu chrzanowego:
- 450 g śmietany gęstej 18%
- 150 g chrzan tarty (może być ze słoiczka)
- Pół cytryny
- odrobina cukru
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania ozorków:
Ozorki dokładnie umyj, następnie przełóż je do dużego garnka, w razie potrzeby przekrój na pół, zalej wodą, dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do zmięknięcia, około 2/3 godziny, gdy są całkowicie miękkie, wyciągnij je z bulionu i odczekaj 5 minut. Po przestygnięciu obierz z błony. Całkowicie ostudź.
Bulion przelej przez sito i odstaw. Gdy ozorki będą chłodne, pokrój je na grubość frytki stekowej, dopraw solą i pieprzem.
Sposób przygotowania tempury:
Wymieszaj dokładnie wodę z jajkiem i wódką, dodaj skrobię kukurydzianą i mąkę. Bardzo powoli i, co ważne, niedokładnie wymieszaj patyczkami tempurę, tak aby nie wytworzyć glutenu w cieście, cały czas trzymaj na lodzie miskę.
Pokrojone ozorki oprósz dokładnie mąką z każdej strony i zamocz w tempurze (możesz pomóc sobie patyczkami do szaszłyka). Smaż w głębokim oleju w temperaturze 180 stopni Celsjusza aż do złotego koloru. Wyłóż ozorki na sos chrzanowy i podawaj natychmiast.
Zobacz też: