Mielone inaczej, czyli indyczo-ryżowe kotlety według Ewy Wachowicz

Redakcja
Kotlety z ryżem według Ewy Wachowicz to wariacja na temat jednego z największych klasyków polskiej kuchni – wersja ta idzie jednak w nieco innym kierunku. Zamiast namoczonej bułki w przepisie znajdziemy więc ryż, zamiast ziemniaków zaś – sałatę, nadającą całości nieco "fitowego" vibe'u. Mamy więc przed sobą oryginalne połączenie gołąbków bez kapusty i mielonych na diecie, ale przede wszystkim – prosty, smaczny i domowy obiad.

Kotlety mielone z ryżem w towarzystwie sałaty z domowym winegretem
Składniki:
- 500 gramów mielonego mięsa z piersi indyka
- 100 gramów ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta
- masło klarowane
- sól, pieprz
- mieszanka ulubionych sałat
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować tak, aby był lekko kleisty, a następnie odstawić go do przestudzenia. W międzyczasie cebulę drobno posiekać i zeszklić na klarowanym maśle, a następnie przełożyć do miski. Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrobić.
Dłonie zwilżyć wodą i uformować niewielkie kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej, strzepując nadmiar, po czym smażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym, aż nabiorą złocistego koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Sałaty przełożyć do miski, dodać przekrojone na pół pomidorki i pokrojoną w krążki czerwoną cebulę. W osobnym naczyniu wymieszać musztardę z syropem klonowym lub miodem, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, a następnie cienkim strumieniem wlać oliwę, cały czas mieszając. Gotowym sosem polać sałatę tuż przed podaniem.