Mielone inaczej, czyli indyczo-ryżowe kotlety według Ewy Wachowicz

Redakcja

Redakcja

Kotlety z ryżem według Ewy Wachowicz to wariacja na temat jednego z największych klasyków polskiej kuchni – wersja ta idzie jednak w nieco innym kierunku. Zamiast namoczonej bułki w przepisie znajdziemy więc ryż, zamiast ziemniaków zaś – sałatę, nadającą całości nieco "fitowego" vibe'u. Mamy więc przed sobą oryginalne połączenie gołąbków bez kapusty i mielonych na diecie, ale przede wszystkim – prosty, smaczny i domowy obiad.

Kotlety mielone
Kotlety mielone123RF/PICSEL

Kotlety mielone z ryżem w towarzystwie sałaty z domowym winegretem

Składniki: 

  • 500 gramów mielonego mięsa z piersi indyka 
  • 100 gramów ryżu 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 jajko 
  • bułka tarta 
  • masło klarowane 
  • sól, pieprz 
  • mieszanka ulubionych sałat 
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny 
  • 6 łyżek oliwy 

Sposób przygotowania: 

Ryż ugotować tak, aby był lekko kleisty, a następnie odstawić go do przestudzenia. W międzyczasie cebulę drobno posiekać i zeszklić na klarowanym maśle, a następnie przełożyć do miski. Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, ugotowany ryż oraz przyprawy. Całość dokładnie wyrobić.

Dłonie zwilżyć wodą i uformować niewielkie kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej, strzepując nadmiar, po czym smażyć na mocno rozgrzanym maśle klarowanym, aż nabiorą złocistego koloru. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Sałaty przełożyć do miski, dodać przekrojone na pół pomidorki i pokrojoną w krążki czerwoną cebulę. W osobnym naczyniu wymieszać musztardę z syropem klonowym lub miodem, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, a następnie cienkim strumieniem wlać oliwę, cały czas mieszając. Gotowym sosem polać sałatę tuż przed podaniem.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?