Zrobisz raz i zapomnisz o wuzetce. Najprostszy przepis na tiramisu
Beata Łajca
Tiramisu znaczy "popraw mi humor" i rzeczywiście, po zjedzeniu porcji tego cuda trudno się nie uśmiechnąć. Nie ma bardziej znanej włoskiej słodkości, chociaż mieszkańcy Italii jadają go zazwyczaj na drugie śniadanie. W towarzystwie espresso oczywiście. W "halo tu polsat" klasyczną wersję deseru z kawą w roli głównej zaprezentował Emiliano Castagna. A jego przepis jest tak prosty, że aż trudno w to uwierzyć.
Tiramisu jest niewiele młodsze od kultowej polskiej wuzetki. Po raz pierwszy w 1972 roku zaserwował je cukiernik Roberto Linguanotto, zwany Loly. W całych Włoszech, regionalnie, występuje kilka odmian tiramisu, ale główna receptura nigdy się nie zmienia. Podobnie jak to, że deser podaje się mocno schłodzony, najczęściej w towarzystwie filiżanki kawy.
Klasyczne tiramisu w "halo tu polsat" przygotował Emiliano Castagna — Mediolańczyk, mieszkający w Warszawie od 1995 roku. Jest wiceprezesem i członkiem zarządu Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce i właścicielem agencji foodmarketingowej Socialkuchnia. Emiliano gotuje, odkąd skończył 14 lat, a najbardziej kocha proste potrawy, które pamięta z rodzinnego domu. Właśnie takie jest jego tiramisu — proste i bardzo tradycyjne.
Jak zrobić klasyczne włoskie tiramisu?
Składniki:
- 2 żółtka
- 150 g ubitej śmietany 36%
- 4 łyżki cukru
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml zimnego niesłodzonego espresso
- biszkopty Savoiardi
- gorzkie kakao
Przygotowanie:
Żółtka ubij z cukrem, aż uzyskasz jasną, puszystą masę. Potem powoli, partiami, dodawaj do masy mascarpone. Na koniec wrzuć ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką lub łyżką. Delikatność jest tutaj kluczowa, aby mieszanka nie straciła puszystej, aksamitnej konsystencji.
Tak przygotowany krem przełóż do rękawa cukierniczego. W zimnym espresso namocz biszkopty. Zrób to szybko, aby zbytnio nie namiękły, a jednocześnie nasączyły się kawą wystarczająco. Wybierz niewielkie, najlepiej kwadratowe lub podłużne naczynie.
Układanie deseru zacznij od kremu. Cienką warstwą pokryj całe dno naczynia, potem połóż warstwę biszkoptów. Potem znowu krem, biszkopty, krem — i tak aż do końca składników. Tiramisu schowaj do lodówki i zaczekaj aż dobrze się schłodzi. Przed podaniem oprósz kakao, przesiewając je przez drobne sitko.
Zobacz także: