Beza Pavlova z argentyńską nutą. Przepis Martina Gimeneza Castro
Beata Łajca
W kuchni "halo tu polsat" nie może zabraknąć deserów. A te w wykonaniu Martina Gimeneza Castro są absolutnie wyjątkowe. Tak jak beza Pavlova z dulce de leche, którą przygotował dla nas w niedzielnym odcinku. Pieczenie bezy nie jest łatwe, ale szef ma na to sprawdzony sposób. Zdradził też czym tak naprawdę jest kultowe dulce de leche. Czy to rzeczywiście kajmak w argentyńskiej wersji?
Pavlova z dulce de leche to wykwintny klasyczny deser wzbogacony o argentyńską nutę. Przygotowanie bezy bywa wyzwaniem, dlatego warto trzymać się wskazówek szefa Martina Gimeneza Castro. A co to właściwie jest dulce de leche?
Szef Martin mówi, że ten przysmak robi się przede wszystkim bardzo długo. Ale Argentyńczycy lubią go dodawać praktycznie do wszystkiego. Do ciast, lodów, naleśników, flanu i nie tylko. To prawdziwy słodki skarb narodowy Argentyny. Dulce de leche bywa porównywane do naszego rodzimego kajmaku. Różni się od niego przede wszystkim tym, że jest bardziej gęste i intensywne w smaku.
Beza Pavlova z dulce de leche Martina Gimeneza Castro
Składniki:
- 500 g białek — z około 20 jaj
- 500 g cukru
- 1,5 kg mascarpone
- 2 puszki masy kajmakowej
- 50 g orzechów pecan
- 3 banany
- 2 łyżki kakao
- świeża mięta
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania bezy. Oddziel białka od żółtek i ubij je z cukrem tak, aż będą gęste, lekko błyszczące i tak sztywne, że nie wypadną z miski. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Przełóż pianę z białek na blachę do pieczenia i piecz bez wentylacji przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz jeszcze przez godzinę.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Ubij mascarpone z kajmakiem. Banana pokrój na kawałki, a orzechy pecan posiekaj. Dodaj składniki do kremu i lekko wymieszaj. Gotowe!
Martin Gimenez Castro zaserwował bezę Pavlova z dulce de leche udekorowaną orzechami i listkami mięty.