Z ziemi włoskiej do... Litwy (choć przez Polskę). Antipasti w trzech europejskich odsłonach

Kamil Olek

Kamil Olek

Antipasti z džiugasem
Antipasti z džiugasemDariusz GałązkaAKPA

Bruschetta z masłem daktylowym i tartym serem

  • 200 gramów masła
  • 100 gramów daktyli bez pestek
  • 150 mililitrów wody
  • 1 bułka paryska
  • 200 gramów sera džiugas

Dojrzewający džiugas i powidła z suszonych śliwek

  • 200 gramów suszonych śliwek
  • 250 mililitrów wody
  • 50 gramów cukru brązowego
  • 200 gramów sera džiugas
  • 1 paczka krakersów

Podpłomyki z serowo-ziołowym smarowidłem

  • 200 gramów sera džiugas
  • 100 gramów oleju
  • 100 gramów masła
  • 7 gramów soli
  • 2 gramy pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 750 gramów mąki pszennej
  • 400-420 mililitrów wody
  • 1 gram świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Džiugas
DžiugasDariusz GałązkaAKPA