Z feerycznych ulic Veracruz na karnawałowe stoły Europy. Meksykańskie taquitos w wersji Jurka Sobieniaka

Kamil Olek

Kamil Olek

Festiwal onieśmielających barw, hipnotycznego tańca i wyjątkowych smaków, a wszystko to w rytm płomiennego latino. Brazylia? Oczywiście, jednak nie tym razem. Wybieramy się bowiem nieco bardziej na północ, a konkretniej – do Meksyku, gdyż tamtejszy karnawał w niczym nie ustępuje temu, którego stolicą jest Rio. Ulice miast, w szczególności Veracruz i Mazatlan, wypełniają się zaś nie tylko tysiącami świętujących, ale i miejscami pełnymi lokalnych przysmaków. Wśród nich zaś – złociste, chrupiące taquitos. I to właśnie z nich Jurek Sobieniak postanowił wyczarować coś, co pozwoli niemal z marszu poczuć klimat meksykańskiej fiesty.

Agnieszka Hyży, Maciej Rock i Jurek Sobieniak
Agnieszka Hyży, Maciej Rock i Jurek Sobieniak Michał BaranowskiAKPA

Taquitos z kurczakiem i serem według Jurka Sobieniaka

Składniki:

  • 6-8 placków pszennej tortilli 
  • 4 jajka 
  • 400 gramów tartej mozzarelli 
  • 2 piersi z kurczaka 
  • 200 gramów chorizo 
  • 1 pęczek kolendry 
  • 200 gramów kwaśnej śmietany 
  • 100 gramów majonezu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 500 mililitrów oleju rzepakowego 
  • 2 limonki 
  • mielona kolendra 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka doprawić mieloną kolendrą, solą i pieprzem, a następnie nakłuć widelcem grubszą część mięsa i skropić całość odrobiną oleju. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250°C (z termoobiegiem) i piec przez 12 minut.

Po upieczeniu mięso wystudzić i porwać na drobne włókna. Rozdrobnionego kurczaka wymieszać z tartą mozzarellą, dwoma jajkami i drobno posiekanym chorizo.

Pozostałe jajka rozmącić, a następnie posmarować nimi placki tortilli i pokroić na ćwiartki. Na brzeg każdej z nich nałożyć łyżkę farszu z kurczaka, po czym ciasno zawinąć w rulon. Smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do około 180°C, aż uzyskają złocisty kolor.

W międzyczasie wymieszać śmietanę z majonezem, drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem oraz posiekaną kolendrą. Gotowe taquitos podawać z sosem i cząstkami limonki.