Wrzątek nie wystarczy. Jak usunąć konserwanty z cytrusów?

Cytryny, pomarańcze i grapefruity są cennym źródłem witamin zwłaszcza zimą, gdy jest na nie sezon, a rodzimych owoców zaczyna brakować. Ale cytrusy, żeby dotrzeć na sklepowe półki, muszą przebyć długą drogę, dlatego producenci stosują szereg substancji, które chronią owoce przed zepsuciem. Niestety nie są dla nas zdrowe i warto się ich pozbyć zwłaszcza wtedy, gdy chcemy wykorzystać skórkę.

cytrusy
cytrusyPixabay.com

Cytrusy przed podróżą z dalekich krajów Azji czy Afryki do Europy są zabezpieczane substancjami konserwującymi i grzybobójczymi. W tym celu stosuje się pestycydy: głównie imazalil i tiabendazol. Ten pierwszy może być niebezpieczny, ponieważ spożywany w zbyt dużych ilościach zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu i niepłodności.

Jak skutecznie myć cytrusy?

Na szczęście skórka cytrusów jest na tyle gruba, że szkodliwe substancje mają niewielkie szanse na przedostanie się do środka owocu. Ale pod żadnym pozorem nie powinniśmy ich jeść bez mycia, bo pestycydy znajdujące się na skórce z łatwością przenikają na nasze ręce, a stamtąd wprost do ust.

Jeżeli chcesz wykorzystać cytrusy do zrobienia soków, wystarczy, że porządnie je umyjesz. Wiele substancji znajdujących się na skórkach owoców cytrusowych, chociażby wspomniany wyżej imazalil, jest rozpuszczalnych w wodzie.

Wystarczy więc porządnie wyszorować szczoteczką pod strumieniem ciepłej wody, a następnie sparzyć wrzątkiem, aby pozbyć się substancji nabłyszczających. To jednak zdecydowanie za mało, jeżeli chcesz wykorzystać startą skórkę cytryn lub pomarańczy, np. do wypieków.

Jak pozbyć się konserwantów z cytrusów?

Najlepszym sposobem na to, żeby pozbyć się wszelkich konserwantów, pestycydów a dodatkowo także bakterii z cytrusów jest kąpiel w odczynie kwaśnym, a następnie zasadowym. Jak ją przygotować?

Odczyn kwaśny uzyskasz, dodając do wody ocet jabłkowy lub kwasek cytrynowy. Im więcej go wlejesz, tym silniejsze właściwości będzie miała mieszanka. Nie musisz się przejmować dokładnym odmierzaniem — na litr wody użyj mniej więcej pół szklanki octu lub 3 łyżeczki kwasku. W takim roztworze wypłucz cytrusy.

Następnie do czystej wody dodaj sodę oczyszczoną — stworzysz roztwór zasadowy. Podobnie jak wyżej, nie musisz ściśle dawkować sody. Do litra wody wystarczy wsypać około 3 łyżeczki.  Wypłucz owoce w tej mieszance i gotowe.

Pamiętaj, żeby po umyciu cytrusów umyć dokładnie także swoje dłonie, bo substancje, które rozpuściły się w kwasowej i zasadowej kąpieli, mogły na nich pozostać.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas