Włoski omlet prosto z... polskiego lasu. Frittata z rydzami i podgrzybkami

Kamil Olek

Kamil Olek

Frittata to jedno z najbardziej klasycznych dań włoskiej kuchni, które swoją prostotą i uniwersalnością już dawno zdobyło uznanie na całym świecie. Często uważana jest też za kwintesencję kulinarnych przyzwyczajeń Półwyspu Apenińskiego, dzięki którym z prostych i sezonowych składników można wyczarować prawdziwe dzieło sztuki. Bo kuchnia to przecież również sztuka. Emiliano Castagna proponuje jednak uzupełnienie klasyki rodem z Italii o akcent, który możemy potraktować jako "oczko" puszczone w kierunku Polski. Prócz jaj na patelni królują bowiem również grzyby.

Maciej Rock, Agnieszka Hyży i Emiliano Castagna
Maciej Rock, Agnieszka Hyży i Emiliano CastagnaEuzebiusz NiemiecAKPA

Włosko-polska frittata idealna. Z leśnymi grzybami

Składniki: 

  • 100 gramów rydzów 
  • 100 gramów podgrzybków  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 6 łyżek oliwy 
  • szczypta płatków chili  
  • mały pęczek natki pietruszki  
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina   
  • 6 średnich jaj  
  • sól  

Sposób przygotowania: 

Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i dodać do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, płatki chili oraz drobno pokrojone łodyżki z natki pietruszki (liście należy zostawić na później). Smażyć na małym ogniu przez około 5 minut.

Zwiększyć temperaturę i dodać grzyby, po czym smażyć wszystko, od czasu do czasu mieszając, aż grzyby nabiorą lekko złotego koloru (zajmie to około 10-15 minut). Dodać kieliszek białego wina i poczekać aż płyn odparuje.

W tym czasie do miski wybić 6 całych jaj. Dodać szczyptę soli oraz większą połowę posiekanych liści natki pietruszki i wymieszać wszystko dokładnie.

Zmniejszyć ogień i wlać na patelnię masę jajeczną, po czym rozprowadzić ją po całej powierzchni i przykryć. Frittata będzie gotowa, gdy całość się zetnie, a jej spód zrobi się złotobrązowy, zajmie to około 15-20 minut.

Omlet zdjąć z patelni i podawać z resztą natki pietruszki.

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas