"Wieża ciśnień", czyli łososiowo-krewetkowa uczta Jurka Sobieniaka

Redakcja
Łosoś i krewetki w aksamitnym, aromatycznym sosie, chrupiące liście sałaty, jajko na miękko i ziołowe akcenty – to połączenie, które uwodzi nie tylko smakiem, ale i elegancją. Każdy składnik zajmuje należne mu miejsce, tworząc harmonijną całość, podobnie jak w misternie skonstruowanej wieży – tyle że zamiast cegieł mamy do czynienia z finezją i kulinarną pasją. Ta kompozycja z pewnością sprawi, że walentynkowa kolacja stanie się prawdziwą ucztą.

Sałatka z grillowanym łososiem i krewetkami
Składniki:
- 2 kromki chleba pszennego
- 400 gramów filetu z łososia
- 1 rzymska sałata w wersji mini
- pancerze z kilograma krewetek
- 300 gramów krewetek 16/20
- 50 gramów pikli lub marynowanych cebulek
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 40 mililitrów octu ryżowego
- 400 mililitrów oleju
- 1 jajko
- 1 pęczek natki lub kolendry
- 1/2 łyżeczki chilli
- 2 jajka na miękko
- świeża bazylia
- świeży koperek
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Łososia doprawić solą i pieprzem, smażyć na patelni od strony skóry przez 2 minuty, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 240°C i piec przez 8 minut (patelnia musi mieć metalową rączkę).
Krewetki grillować na suchej, osolonej patelni po 2 minuty z każdej strony, a następnie drobno posiekać razem z piklami. Pancerze z krewetek dusić w oleju na wolnym ogniu przez 10 minut pod przykryciem, a potem zmiksować w blenderze i przecedzić przez sito, aby uzyskać aromatyczny olej.
Jajko zmiksować z miodem, octem i solą. Następnie, cały czas miksując na wysokich obrotach, cienkim strumieniem dolewać krewetkowy olej, aż powstanie gęsta emulsja. Gotowy majonez krewetkowy wymieszać z posiekanymi krewetkami i cebulkami, na koniec dodać drobno posiekaną natkę lub kolendrę oraz szczyptę chilli.
Łososia podać na liściach sałaty z krewetkowym sosem, udekorować jajkiem, świeżymi ziołami i grzanką z chleba.