"Wieża ciśnień", czyli łososiowo-krewetkowa uczta Jurka Sobieniaka

Redakcja

Redakcja

Łosoś i krewetki w aksamitnym, aromatycznym sosie, chrupiące liście sałaty, jajko na miękko i ziołowe akcenty – to połączenie, które uwodzi nie tylko smakiem, ale i elegancją. Każdy składnik zajmuje należne mu miejsce, tworząc harmonijną całość, podobnie jak w misternie skonstruowanej wieży – tyle że zamiast cegieł mamy do czynienia z finezją i kulinarną pasją. Ta kompozycja z pewnością sprawi, że walentynkowa kolacja stanie się prawdziwą ucztą.

Sałatka z grillowanym łososiem i krewetkami
Sałatka z grillowanym łososiem i krewetkamiAKPA

Sałatka z grillowanym łososiem i krewetkami

Składniki:

  • 2 kromki chleba pszennego
  • 400 gramów filetu z łososia
  • 1 rzymska sałata w wersji mini
  • pancerze z kilograma krewetek
  • 300 gramów krewetek 16/20
  • 50 gramów pikli lub marynowanych cebulek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 40 mililitrów octu ryżowego
  • 400 mililitrów oleju
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki lub kolendry
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 jajka na miękko
  • świeża bazylia
  • świeży koperek
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Łososia doprawić solą i pieprzem, smażyć na patelni od strony skóry przez 2 minuty, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 240°C i piec przez 8 minut (patelnia musi mieć metalową rączkę).

Krewetki grillować na suchej, osolonej patelni po 2 minuty z każdej strony, a następnie drobno posiekać razem z piklami. Pancerze z krewetek dusić w oleju na wolnym ogniu przez 10 minut pod przykryciem, a potem zmiksować w blenderze i przecedzić przez sito, aby uzyskać aromatyczny olej.

Jajko zmiksować z miodem, octem i solą. Następnie, cały czas miksując na wysokich obrotach, cienkim strumieniem dolewać krewetkowy olej, aż powstanie gęsta emulsja. Gotowy majonez krewetkowy wymieszać z posiekanymi krewetkami i cebulkami, na koniec dodać drobno posiekaną natkę lub kolendrę oraz szczyptę chilli.

Łososia podać na liściach sałaty z krewetkowym sosem, udekorować jajkiem, świeżymi ziołami i grzanką z chleba.