Wieprzowina po włosku w jesiennej odsłonie. Najprostszy przepis świata

Beata Łajca

Beata Łajca

Pospolita wieprzowina zdaje się nie mieć nic wspólnego z włoską elegancją, ale ten przepis całkowicie temu zaprzecza. Jeżeli do tej pory niechętnie sięgałaś po policzki wieprzowe, lektura tego przepisu zmieni Twoje podejście na zawsze. Danie Jurka Sobieniaka jest nie tylko wyjątkowo wykwintne, ale też bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. A pomysł z anyżem może zmienić tę potrawę w prawdziwy majstersztyk.

policzki wieprzowe Jurka Sobieniaka
policzki wieprzowe Jurka SobieniakaAKPA

Jurek Sobieniak to znana osobistość w świecie gastronomii. Pracował jako szef kuchni w świetnych restauracjach Wars, Green Patio i Endorfina Foksal. Dzisiaj jest właścicielem kilku lokali: bistro Sypka Mąka, Sypka Mąka i Masło oraz sieci Niezłe Bydło. Widzowie mogą go też kojarzyć z programów kulinarnych, w których popisuje się w swojej ukochanej dziedzinie — daniach mięsnych.

W "halo tu polsat" Jurek Sobieniak zaprezentował dania idealne na jesień, przygotowane z sezonowych składników. A policzki wieprzowe na sposób włoski są jedyną w swoim rodzaju mieszanką kuchni tradycyjnej i nowoczesnej. Danie ma głęboki słodko-słony smak i aż prosi się o przygotowanie w chłodny, deszczowy dzień.

Policzki wieprzowe po włosku z przepisu Jurka Sobieniania

W oryginalnym przepisie nie ma tego składnika, ale jak mówi Jurek, warto go dodać, aby urozmaicić potrawę. Ten tajemny składnik to anyż — przyprawa popularna w kuchni azjatyckiej, francuskiej, bałkańskiej, a także włoskiej. Anetol zawarty w anyżu daje potrawom słodki, korzenny aromat. Świetnie pasuje do śliwek, a przy okazji wspiera trawienie.

W przepisie jest więcej składników, uznanych za opcjonalne, co daje możliwość dostosowania potrawy do indywidualnych upodobań i eksperymentowanie z różnymi jej wersjami.

Składniki:

  • 1 kg policzków wieprzowych 
  • 500 g śliwek węgierek 
  • 8 łyżek sosu sojowego 
  • 3 łyżki miodu 
  • pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego 
  • świeżo mielony pieprz 
  • 500 g gnocchi ziemniaczanych 
  • 1 łyżka masła 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 cytryna 

Opcjonalne:

  • tajska bazylia (1 doniczka świeżej, lub 100 g ciętej)
  • 4 gwiazdki anyżu 
  • 1 łyżka anyżu w ziarnie 
  • koper włoski w ziarnie
  • korzeń lukrecji

Jak zrobić gotowane policzki wieprzowe?

Zacznij od nacięcia policzków - po trzy cięcia wzdłuż błony. Wrzuć mięso do miski i wymieszaj z sosem sojowy. Potem dokładnie umyj i osusz śliwki, następnie pozbądź się pestek. Policzki i śliwki włóż do garnka, dorzuć koper włoski i zalej szklanką wody. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i na bardzo niewielkim płomieniu duś przez 45-50 minut.

Po tym czasie dodaj miód i pieprz. Spróbuj - jeżeli wyda się mało słone, dodaj sosu sojowego. Gnocchi podgrzej na maśle, z oliwą i skórką cytrynową. Policzki gotowane ze śliwkami podawaj gorące. Gnocchi możesz zastąpić dowolnym dodatkiem, np. ryżem jaśminowym z kolendrą. Smacznego!

Zobacz także:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas