Vitello tonnato, czyli duet tuńczykowo-cielęcy – prosto z włoskiego Piemontu

Redakcja

Redakcja

Vitello tonnato
Vitello tonnatoPaweł WrzecionAKPA

Vitello tonnato według Jurka Sobieniaka

  • 1 puszka tuńczyka w oleju 
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego 
  • 1 jajko 
  • 150 mililitrów oleju 
  • 1 ząbek czosnku 
  • świeżo mielony pieprz 
  • 900 gramów polędwiczki cielęcej (opcjonalnie polędwiczki wieprzowej) 
  • 100 gramów rukoli 
  • 5 łyżek oliwy 
  • 1/2 cytryny 
  • 50 gramów kaparów w zalewie  
  • 100 gramów pomidorów koktajlowych 
  • 1 bagietka 
  • 3 łyżki soli 
  • 1 łyżka czosnku granulowanego