Syrop klonowy, drażliwa pizza i kebab... na słodko. O patchworkowym smaku Kanady (z przepisem na poutine idealne)

Kamil Olek

Kamil Olek

Poutine
Poutine123RF/PICSEL

Kuchnia bez centrum, czyli o smakach kanadyjskich prowincji

Jiggs dinner
Jiggs dinner123RF/PICSEL
Tourtière
Tourtière123RF/PICSEL
Pizza hawajska
Pizza hawajska123RF/PICSEL
Nanaimo bars
Nanaimo bars123RF/PICSEL

Poutine, czyli o "bałaganie", który został symbolem

  • 4 duże ziemniaki
  • 200 gramów cheese curds (w polskich warunkach można je zastąpić młodą mozzarellą lub łagodnym serem podpuszczkowym)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • olej
  • sól, pieprz
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?