Soczysty burger z majonezem truflowym i chrustem cebulowym od Jurka Sobieniaka

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Burger - stek haché z chrustem cebulowym, majonezem truflowym i konfitowanymi ziemniaczkami Hasselback
Burger - stek haché z chrustem cebulowym, majonezem truflowym i konfitowanymi ziemniaczkami Hasselback123RF/PICSEL

Skuś się na soczystego burgera w zdrowszej wersji

  • 2 mrożone burgery wołowe (ok. 150 g każdy)
  • sól
  • pieprz
  • 10 g masła klarowanego do smażenia
  • 1 duża cebula biała
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ryżowej lub skrobi kukurydzianej
  • ok. 100 ml zimnej wody gazowanej
  • olej do smażenia
  • 6 małych ziemniaczków
  • 250 ml tłuszczu do konfitowania (klarowane masło lub olej rzepakowy rafinowany)
  • sól morska
  • 2 ząbki czosnku (w łupinie)
  • kilka gałązek tymianku
  • 80 g majonezu
  • 5-8 kropli oleju truflowego lub 2 g pasty truflowej
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 4-6 liści sałaty rzymskiej
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie parmezan starty drobno
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?