Soczysta i świetnie doprawiona karkówka z grilla według przepisu Jurka Sobieniaka
Jurek Sobieniak przygotował dziś w "halo tu polsat" karkówkę, która dosłownie rozpływa się w ustach. Miękka i pełna aromatu - sekret jej smaku tkwi w idealnie dobranej mieszance przypraw i dodatku musztardy. Dzięki nocnemu pieczeniu, a następnie grillowaniu, mięso zyskało niezwykłą kruchość i soczystość. To świetna propozycja na spotkanie przy grillu, która zachwyci każdego miłośnika mięsnych dań.

Soczysta karkówka z grilla według przepisu Jurka Sobieniaka
Składniki:
- 2,5 kg karkówki
- sól i pieprz (w młynkach)
- sos sojowy jasny
- sos sojowy ciemny
- miód wielokwiatowy
- czosnek granulowany - 1 opakowanie
- papryka wędzona - 2 opakowania
- 15 bułek maślanych (brioszki)
- 2 doniczki świeżej kolendry
- sałata rzymska baby - 6 sztuk
- duży majonez - 800 g
- sos Sriracha - 1 butelka
Sposób przygotowania:
Na początek natrzyj karkówkę solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Następnie posmaruj mięso musztardą i posyp mieszanką papryki wędzonej, kolendry, mielonego pieprzu oraz czosnku granulowanego. Zawiń karkówkę w papier pergaminowy, a potem w folię aluminiową. Włóż mięso do piekarnika nagrzanego do 120°C i piecz przez całą noc - łącznie przez 8 godzin. Po upieczeniu grilluj karkówkę metodą półpośrednią. Smacznego!
Zobacz też: