Siekany tatar według Mateusza Gesslera

Redakcja

Redakcja

Tatar podbił serca Polaków, którzy ochoczo zajadają się nim nie tylko w restauracjach, ale i w domowym zaciszu. Przygotowanie tej przystawki jest bajecznie łatwe, trzeba tylko dysponować wysokiej jakości składnikami. Idealne mięso, świeże żółtka jajka i inne podkręcające smak mięsa dodatki sprawią, że domowy tatar będzie równie pyszny, co ten podawany w restauracji.

Tatar według Mateusza Gesslera
Tatar według Mateusza GessleraAKPA

Przepis na tatara według Mateusza Gesslera

Składniki:

  • 160 g polędwicy wołowej
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 szt. anchois
  • 4 szt. małych kaparów 
  • 1 duży kapar z szypułką
  • 2 szt. jaj L od kur z wolnego wybiegu
  • 2 szt. podgrzybek marynowany
  • 2 szt. kurka marynowana
  • 1szt. cebula biała
  • 1 szt. ogórek kiszony
  • 1 szt. korniszon
  • 1/6 szt. bagietki francuskiej

Do smaku: sól, pieprz, musztarda francuska oraz Dijon

Przygotowanie:

Mięso myjemy, wycinamy z niego małe, białe przerośnięcia oraz błonki i drobno siekamy. Dodatki siekamy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do miski, wybijamy żółtko jaja, dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku i mieszamy. Podajemy na grzance.

Smacznego! 

Zobacz też: