Siekany tatar według Mateusza Gesslera

Redakcja
Tatar podbił serca Polaków, którzy ochoczo zajadają się nim nie tylko w restauracjach, ale i w domowym zaciszu. Przygotowanie tej przystawki jest bajecznie łatwe, trzeba tylko dysponować wysokiej jakości składnikami. Idealne mięso, świeże żółtka jajka i inne podkręcające smak mięsa dodatki sprawią, że domowy tatar będzie równie pyszny, co ten podawany w restauracji.

Przepis na tatara według Mateusza Gesslera
Składniki:
- 160 g polędwicy wołowej
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 szt. anchois
- 4 szt. małych kaparów
- 1 duży kapar z szypułką
- 2 szt. jaj L od kur z wolnego wybiegu
- 2 szt. podgrzybek marynowany
- 2 szt. kurka marynowana
- 1szt. cebula biała
- 1 szt. ogórek kiszony
- 1 szt. korniszon
- 1/6 szt. bagietki francuskiej
Do smaku: sól, pieprz, musztarda francuska oraz Dijon
Przygotowanie:
Mięso myjemy, wycinamy z niego małe, białe przerośnięcia oraz błonki i drobno siekamy. Dodatki siekamy w drobną kostkę. Wszystko przekładamy do miski, wybijamy żółtko jaja, dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku i mieszamy. Podajemy na grzance.
Smacznego!
Zobacz też: