Samo zdrowie na talerzu. Kasza jaglana w trzech odsłonach na smaczny i lekkostrawny obiad w pół godziny
Jaglanka gościła na polskich stołach już od czasów średniowiecza. Dziś to bardzo niedoceniony produkt. Niewiele osób wie, jak zdrowa i bogata w wartości odżywcze jest kasza jaglana. Pasuje do sałatek i deserów, ale także idealnie komponuje się z mięsem i warzywami. Podpowiadamy, co można przygotować z jagły na szybki i smaczny obiad.

Zdrowie na talerzu. Kasza jaglana - wartości odżywcze
Jaglankę spożywały już nasze praprababki. To zdrowy, bezglutenowy i lekkostrawny produkt, bogaty w wartości odżywcze - ma dużo łatwo przyswajalnego białka oraz wysoką zawartość witaminy B1, B2, B6 oraz E.
Kasza jaglana zawiera żelazo, miedź, potas, fosfor, wapń, lecytynę (korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację) oraz krzem (ma zbawienny wpływ na kości oraz na włosy, skórę i paznokcie). Co więcej, jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje neutralizujące wolne rodniki.
Jaglanka w dużej mierze składa się ze złożonych węglowodanów - dzięki temu jest bardzo sycąca. Według badaczy regularne spożywanie jagły może wpływać na obniżenie cholesterolu oraz usuwać z organizmu nadmiar śluzu. Kasza jaglana jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwaszać organizm, ma także właściwości przeciwwirusowe oraz antygrzybiczne.
Chrupiące placuszki z kaszy jaglanej - na słodko
Placuszki z kaszy jaglanej z bananem i domowym dżemem (opcjonalnie) to smaczny obiad, który przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom.
Składniki na porcję dla dwóch osób:
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 2 banany
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub cynamonu
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- olej
- sól i pieprz
Opcjonalnie:
borówki, bita śmietana, dżem
Na początek przepłukaj kaszę na sitku wodą - najpierw zimną, a potem wrzątkiem. Następnie zagotuj w garnku lekko posoloną wodę (2,5 szklanki), a gdy będzie bulgotać, wsyp kaszę i gotuj ją na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż wchłonie się cała woda. Gotową kaszę odstaw na chwilę pod przykryciem do wystygnięcia. Po upływie kilku minut przełóż ją do dużej miski. Do tego samego naczynia wbij 2 duże i świeże jajka i rozgnieć widelcem dwa banany. Dodaj małą łyżeczkę cukru trzcinowego lub cynamonu, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (2 duże łyżki mąki i pół łyżeczki proszku) i zblenduj ze sobą wszystkie składniki.
Na rozgrzanej patelni z olejem połóż uformowane z masy placuszki. Smaż obustronnie, aż do zarumienienia. Na koniec na wierzch możesz ozdobić placki innymi owocami np. borówkami oraz dodać w małych ilościach bitą śmietanę lub domowej roboty dżem. Smacznego!
Chrupiące placuszki z kaszy jaglanej - na słono
Placuszki z kaszy jaglanej możesz przygotować także w wersji na słono np. z cebulą, czerwoną papryką i startym serem.
Składniki na porcję dla dwóch osób:
- 1 woreczek kaszy jaglanej
- 2 średniej wielkości czerwone cebule
- 1 papryka czerwona
- pół kostki startego żółtego sera (taki jak lubisz)
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Wystarczy, że przepłuczesz kaszę na sitku wodą - najpierw zimną, a potem wrzątkiem. Następnie zagotuj w garnku posoloną lekko wodę (2,5 szklanki). Gdy będzie bulgotać, wsyp kaszę (jeden woreczek) i gotuj ją na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż wchłonie się cała woda. Gotową jagłę odstaw na chwilę pod przykryciem do wystygnięcia. Po upływie kilku minut przełóż ją do dużej miski.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż bardzo drobno pokrojoną czerwoną cebulkę, paprykę i dwa ząbki czosnku. Kiedy już się zarumienią, przerzuć je do miski z kaszą. Dodaj 2 duże i świeże jajka, mąkę pszenną, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Następnie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, połóż na niej uformowane placuszki, posyp je startym żółtym serem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 do 15 minut. Podawaj placki z dużą ilością surowych warzyw.
Szybko i pysznie, czyli kasza jaglana z warzywami
Jeśli nie lubisz placków, to możesz podać na obiad jaglankę z warzywami. Wystarczy, że przepłuczesz na sitku kaszę wodą - najpierw zimną, a potem wrzątkiem. Następnie w garnku z zagotowana i lekko posoloną wodą (2,5 szklanki) gotuj jagłę na małym ogniu przez około 15 do 20 minut.
Składniki na porcję dla dwóch/ trzech osób:
- około 2 woreczki kaszy jaglanej
- 1 czerwona cebulka średniej wielkości
- 1 biała cebula średniej wielkości
- połowa czerwonej papryki
- połowa zielonej papryki
- połowa żółtej papryki
- jedna średniej wielkości marchewka
- 2-3 brokuły
- trzy ząbki czosnku
- pół łyżki masła
- około 150 ml wody
- łyżka oliwy z oliwek
W międzyczasie na desce pokrój drobno wybrane warzywa. My proponujemy czerwoną i zieloną cebulkę, kolorowe papryki, marchewkę i brokuły. Warzywa podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Dodaj pół szklanki wody i duś wszystko pod przykrywką przez około 20 minut. Następnie dodaj przeciśnięte przez praskę trzy ząbki czosnku. Po upływie około 1 minuty dodaj na patelnie kaszę jaglaną. Wymieszaj ją z warzywami, dodaj pół łyżki masła i dopraw wszystko solą, pieprzem i gotowe! Smacznego.
Pamiętaj, że jeśli bardzo zależy Ci na czasie, to możesz użyć mrożonych warzyw z torebki.
Zobacz też: