Crêpes Suzette – klasyk francuskiej sztuki deserowej według Debory Suliborskiej
Crêpes Suzette to jeden z najbardziej charakterystycznych francuskich deserów - zwykły naleśnik zostaje zaś w tym przypadku podniesiony do rangi spektaklu, trafiając do maślanego sosu na bazie soku pomarańczowego i cukru. Finałem jest z kolei spektakularne flambirowanie, dzięki któremu smak zyskuje smakową głębię, lekką goryczkę i charakterystyczny aromat.

Crêpes Suzette
Składniki:
- 2 jaja
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 80 gramów roztopionego masła
- 50 gramów brązowego cukru
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 mililitrów soku ze świeżo wyciskanej pomarańczy
- 80 gramów cukru
- 100 gramów masła
- 50 mililitrów likieru pomarańczowego
- 3 pomarańcze
Sposób przygotowania:
Do mąki dodać sól, brązowy cukier, jaja, wodę oraz roztopione masło, a następnie dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta o konsystencji gęstej, tłustej śmietany; dodać pastę waniliową i ponownie wymieszać. Naleśniki smażyć na patelni lekko posmarowanej masłem, aż będą złociste i delikatne.
W rondelku podgrzać sok pomarańczowy z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodać masło i gotować krótko, aż powstanie gładki, lekko zagęszczony sos.
Naleśniki złożyć w trójkąty, ułożyć na patelni i polać niewielką ilością sosu pomarańczowego, po czym podgrzewać, pozwalając mu się redukować; gdy sos zacznie gęstnieć, odwrócić naleśniki, dodać likier pomarańczowy, podpalić i poczekać, aż płomień zgaśnie, a likier całkowicie odparuje. Naleśniki podawać od razu - z wyfiletowaną pomarańczą.






