Sałatka śledziowa w pucharkach z przepisu Ewy Wachowicz. Smakuje tak genialnie, jak wygląda

Redakcja
Smakuje wybornie, a jak wygląda! Sałatka, którą dziś w studio "halo tu polsat" przygotowuje Ewa Wachowicz, jest wprost idealna, gdy chcemy zabłysnąć na domówce lub małym przyjęciu. Ułożone warstwami składniki tworzą barwną kompozycję i grzechem byłoby nie spróbować takiego dzieła. Nadzwyczajne wrażenia smakowe gwarantuje tu połączenie składników, które wręcz kochamy - śledź i ziemniaczki, kwaśne ogórki i buraczki, a do tego gęsty sos z kurkumą i białym pieprzem, który genialnie pasuje do ryby.

Przepis Ewy Wachowicz na sałatkę śledziową w pucharkach
Składniki:
- 250 g filetów śledziowych solonych
- sok z ½ cytryny
- 2 cebule czerwone
- 250 g twarogu koziego
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- 4 buraki kiszone (z zakwasu na barszcz)
- 4 ogórki kiszone
- sól
- mięta
Sos:
- 1 szklanka majonezu
- ½ łyżeczki kurkumy
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, obrać ze skóry, zalać mlekiem i odstawić na godzinę.
Filety śledziowe pokroić w paseczki. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z posiekaną cebulą. Ułożyć na dnie szklanych pucharków.
Zrobić kolejne warstwy z pokrojonych w plasterki ziemniaków, sosu majonezowego, pokrojonych ogórków kiszonych, startego sera koziego i pokrojonych buraków. Udekorować sosem i miętą.
Zrobić sos. Majonez wymieszać z kurkumą, doprawić do smaku białym pieprzem.
Smacznego!
Zobacz też: