Sałatka śledziowa w pucharkach z przepisu Ewy Wachowicz. Smakuje tak genialnie, jak wygląda

Redakcja

Redakcja

Smakuje wybornie, a jak wygląda! Sałatka, którą dziś w studio "halo tu polsat" przygotowuje Ewa Wachowicz, jest wprost idealna, gdy chcemy zabłysnąć na domówce lub małym przyjęciu. Ułożone warstwami składniki tworzą barwną kompozycję i grzechem byłoby nie spróbować takiego dzieła. Nadzwyczajne wrażenia smakowe gwarantuje tu połączenie składników, które wręcz kochamy - śledź i ziemniaczki, kwaśne ogórki i buraczki, a do tego gęsty sos z kurkumą i białym pieprzem, który genialnie pasuje do ryby.

Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowaAKPA

Przepis Ewy Wachowicz na sałatkę śledziową w pucharkach

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych solonych
  • sok z ½ cytryny
  • 2  cebule czerwone
  • 250 g twarogu koziego
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 4 buraki kiszone (z zakwasu na barszcz)
  • 4 ogórki kiszone
  • sól
  • mięta

Sos:

  • 1 szklanka majonezu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Śledzie moczyć przez kilka godzin w wodzie, obrać ze skóry, zalać mlekiem i odstawić na godzinę.

Filety śledziowe pokroić w paseczki. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać z posiekaną cebulą. Ułożyć na dnie szklanych pucharków.

Zrobić kolejne warstwy z pokrojonych w plasterki ziemniaków, sosu majonezowego, pokrojonych ogórków kiszonych, startego sera koziego i pokrojonych buraków. Udekorować sosem i miętą.

Zrobić sos. Majonez wymieszać z kurkumą, doprawić do smaku białym pieprzem.

Smacznego!

Zobacz też: