Sałatka "ryżowa" Ewy Wachowicz. Bez... ryżu, za to z makaronem. I nie tylko
Kamil Olek
Makaron orzo często bywa nazywany ryżowym, choć z ryżem wspólny ma jedynie kształt. To on jednak sprawia, że orzo jest niezwykle często wykorzystywany w najróżniejszych sałatkach, również tych... bez sałaty. Przepis na taką właśnie kompozycję znajdziecie poniżej. Jej autorką jest zaś nie kto inny, jak Ewa Wachowicz.
Sałatka z makaronem orzo i kurczakiem
Choć orzo kojarzony jest przede wszystkim z ziarenkami ryżu, jego nazwa po włosku oznacza "jęczmień" i to kształt właśnie tego zboża przypominał mieszkańcom i mieszkankom Półwyspu Apenińskiego setki lat temu (według innej wersji zaś – miał być wytwarzany z mąki jęczmiennej). Przez wieki stał się popularny na tyle, by po dziś dzień z powodzeniem zastępować ryż czy kaszę lub też stanowić podstawę niektórych dań. Tak jak w tym przypadku.
Składniki:
- 1 szklanka makaronu orzo
- 1 filet z piersi kurczaka
- 3 łyżki oleju ryżowego
- 6 ogórków konserwowych
- 4 ogórki zielone
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 150 gramów twardego sera żółtego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, a następnie odcedzić i przełożyć do większej miski.
W międzyczasie filet przekroić wzdłuż na dwie części, przyprawić solą oraz pieprzem z dwóch stron i usmażyć na oleju ryżowym. Wystudzić i pokroić w paski.
Zielone ogórki obrać i wraz z konserwowymi pokroić w kostkę, a następnie dodać do wystudzonego makaronu. Dorzucić kukurydzę, starty uprzednio ser, a także kurczaka. Natkę pietruszki posiekać i również dodać do miski.
Jogurt naturalny, majonez i musztardę wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a także sok z cytryny oraz pieprz (i ewentualnie sól) do smaku.
Wszystkie składniki wymieszać z sosem. Smacznego!