Ziemniaczany zawrót głowy, czyli chrupiące placki od Ewy Wachowicz
Karolina Szydłak
Ewa Wachowicz doskonale wie, jak skraść serca Polaków. Gwiazda przygotowała dziś w ''halo tu polsat'' jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni — placki ziemniaczane. Ewa zaprezentowała je w nowoczesnej, odświeżonej wersji. Gwarantujemy, że pokochasz ten przepis.
Nowa wersja placków ziemniaczanych
Polacy kochają jeść placki ziemniaczane. Jest to nie tylko szybkie, ale również proste danie. Ewa Wachowicza zaprezentowała w studiu przepis na odświeżoną wersję klasycznych placków ziemniaczanych. Gwiazda dodała do masy starty ser żółty, który dodatkowo wzbogacił smak dania.
Ewa zaproponowała również podanie placków z wędzoną rybą. Taka wersja spodoba się zwłaszcza smakoszom dań wytrawnych.
Składniki na placki według Ewy Wachowicz
- 4 - ziemniaki
- 4 łyżki - mąki
- 1 - jajko
- 1 ząbek - czosnku
- połowa jednej cebuli
- 1 szklanka - startego żółtego sera
- 3 łyżki - śmietany lub jogurtu
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
Sposób przygotowania placków
Na początek zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj do tego roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Połącz wszystkie składniki z mąką oraz przypraw solą i pieprzem. Dodaj starty, żółty ser i śmietanę lub jogurt - w ilościach takich, aby otrzymać gęstą masę. Następnie za pomocą dużej łyżki uformuj z masy niewielkie placki i usmaż je na klarowanym maśle. Na koniec warto podawać placki z kleksem śmietany i cukrem. Bardziej wytrawną wersją placków jest podanie ich ze śmietaną oraz wędzoną rybą.
Zobacz także: