Ziemniaczany zawrót głowy, czyli chrupiące placki od Ewy Wachowicz

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Ewa Wachowicz doskonale wie, jak skraść serca Polaków. Gwiazda przygotowała dziś w ''halo tu polsat'' jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni — placki ziemniaczane. Ewa zaprezentowała je w nowoczesnej, odświeżonej wersji. Gwarantujemy, że pokochasz ten przepis.

Placki ziemniaczane Ewy Wachowicz
Placki ziemniaczane Ewy WachowiczGałązkaAKPA

Nowa wersja placków ziemniaczanych

Polacy kochają jeść placki ziemniaczane. Jest to nie tylko szybkie, ale również proste danie. Ewa Wachowicza zaprezentowała w studiu przepis na odświeżoną wersję klasycznych placków ziemniaczanych. Gwiazda dodała do masy starty ser żółty, który dodatkowo wzbogacił smak dania.

Ewa zaproponowała również podanie placków z wędzoną rybą. Taka wersja spodoba się zwłaszcza smakoszom dań wytrawnych.

Składniki na placki według Ewy Wachowicz

  • 4 - ziemniaki
  • 4 łyżki - mąki
  • 1 - jajko
  • 1 ząbek - czosnku
  • połowa jednej cebuli
  • 1 szklanka - startego żółtego sera
  • 3 łyżki - śmietany lub jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania placków

Na początek zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj do tego roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Połącz wszystkie składniki z mąką oraz przypraw solą i pieprzem. Dodaj starty, żółty ser i śmietanę lub jogurt - w ilościach takich, aby otrzymać gęstą masę. Następnie za pomocą dużej łyżki uformuj z masy niewielkie placki i usmaż je na klarowanym maśle. Na koniec warto podawać placki z kleksem śmietany i cukrem. Bardziej wytrawną wersją placków jest podanie ich ze śmietaną oraz wędzoną rybą.

Zobacz także:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas