Pyszne, aż palce lizać. Łososiowe spring rollsy na dwa sposoby od Martina Gimeneza Castro
Karolina Szydłak
Wreszcie coś dla fanów ryb i kuchni orientalnej. Dziś w ''halo tu polsat'' Martin Gimenez Castro zaproponował idealną przekąskę - spring rollsy z łososiem na dwa sposoby. To fajna propozycja na szybki posiłek lub imprezową przystawkę w azjatyckim stylu.
Czym są spring rollsy? Dawniej jadano je tylko na wiosnę
Spring rollsy to po prostu sajgonki, których nie smaży się na głębokim tłuszczu, ale serwuje się na surowo z dodatkiem sosu.
To smaczna i pożywna przekąska, która wywodzi się z Chin. Ciekawostką jest, że dawniej podawano spring rollsy tylko w pierwszy dzień wiosny - miało to zapewniać szczęście rodziny i odpędzać złe duchy.
Dziś jest to bardzo popularny przysmak, który na całym świecie gości na stołach o każdej porze roku.
Składniki potrzebne do przygotowania spring rollsów według przepisu Martina Gimeneza Castro
- 800 g fileta z łososia
- 8 sztuk papieru ryżowego
- 2 marchewki
- 2 kalarepy
- 2 świeże ogórki
- 200 ml jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki białego sezamu biały
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 kawałek imbiru
- 1 pęd kolendry
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 limonka
Sposób przygotowania:
Do tatara z łososia musisz drobno posiekać rybę oraz dodać posiekany imbir i kolendrę. Wszystko dopraw sosem sojowym, dodaj biały oraz czarny sezam. Następnie pokrój w cieniutkie paski ogórki, kalarepy i marchewki.
Do łososia pieczonego musisz zamarynować rybę w sosie sojowym i usmażyć ją na patelni. Następnie namocz w wodzie papiery ryżowe - aż będą miękkie i dodaj do środka pokrojone wcześniej ogórki, trochę marchewki oraz kalarepę. Tatr z łososia musisz zawinąć razem z kilkoma liśćmi kolędry. Z łososiem pieczonym zrób tak samo. Smacznego!
Zobacz też: