Pyszne, aż palce lizać. Łososiowe spring rollsy na dwa sposoby od Martina Gimeneza Castro

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Wreszcie coś dla fanów ryb i kuchni orientalnej. Dziś w ''halo tu polsat'' Martin Gimenez Castro zaproponował idealną przekąskę - spring rollsy z łososiem na dwa sposoby. To fajna propozycja na szybki posiłek lub imprezową przystawkę w azjatyckim stylu.

Spring rollsy
Spring rollsy123RF/PICSEL

Czym są spring rollsy? Dawniej jadano je tylko na wiosnę

Spring rollsy to po prostu sajgonki, których nie smaży się na głębokim tłuszczu, ale serwuje się na surowo z dodatkiem sosu.

To smaczna i pożywna przekąska, która wywodzi się z Chin. Ciekawostką jest, że dawniej podawano spring rollsy tylko w pierwszy dzień wiosny - miało to zapewniać szczęście rodziny i odpędzać złe duchy.

Dziś jest to bardzo popularny przysmak, który na całym świecie gości na stołach o każdej porze roku.

Składniki potrzebne do przygotowania spring rollsów według przepisu Martina Gimeneza Castro

  • 800 g fileta z łososia
  • 8 sztuk papieru ryżowego
  • 2 marchewki
  • 2 kalarepy
  • 2 świeże ogórki 
  • 200 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki białego sezamu biały
  • 2 łyżki czarnego sezamu 
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 pęd kolendry
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 limonka

Sposób przygotowania: 

Do tatara z łososia musisz drobno posiekać rybę oraz dodać posiekany imbir i kolendrę. Wszystko dopraw sosem sojowym, dodaj biały oraz czarny sezam. Następnie pokrój w cieniutkie paski ogórki, kalarepy i marchewki.

Do łososia pieczonego musisz zamarynować rybę w sosie sojowym i usmażyć ją na patelni. Następnie namocz w wodzie papiery ryżowe - aż będą miękkie i dodaj do środka pokrojone wcześniej ogórki, trochę marchewki oraz kalarepę. Tatr z łososia musisz zawinąć razem z kilkoma liśćmi kolędry. Z łososiem pieczonym zrób tak samo. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas