Od Argentyny do Bliskiego Wschodu. Kotleciki jagnięce z chimichurri, w towarzystwie... hummusu i pity
Kamil Olek
Podróż od tętniących życiem ulic Buenos Aires po pachnące przyprawami zaułki miast Bliskiego Wschodu? Tylko w "halo tu polsat" i tylko w wykonqaniu Mateusza Gesslera. Delikatna jagnięcina, marynowana w aromatycznej oliwie z czosnkiem i chili, podane w towarzystwie kremowego hummusu, grillowanej pity i ziołowego sosu chimichurri, łączy tradycje różnych kultur w jednym, zaskakująco harmonijnym daniu. To idealny dowód na to, że kuchnia nie zna granic – a każdy kęs może być pretekstem do odkrycia nowych smaków i historii.
Kotleciki jagnięce z argentyńskim chimichurri. W towarzystwie hummusu i grillowanej pity
Składniki:
- 800 gramów kotlecików jagnięcych
- 800 gramów ciecierzycy (suchej lub konserwowej)
- 570 mililitrów oliwy z oliwek
- 50 gramów tahini
- 3 ząbki czosnku
- 1 świeże chili
- sok z limonki
- 1 gałązka rozmarynu
- 50 gramów natki pietruszki
- 50 gramów świeżej kolendry
- 1 duża szalotka (opcjonalnie 2 małe)
- 15-20 gramów czerwonego octu winnego
- 2 chlebki pita
- mielony kmin rzymski
- kolendra
- aquafaba
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kotleciki jagnięce oczyścić z przerośnięć, pokroić na porcje i zalać 400 mililitrami oliwy. Dodać posiekany czosnek, drobno pokrojone chili, listki rozmarynu i młotkowany pieprz. Marynować w lodówce przez 3-4 dni, aby mięso skruszało.
Ciecierzycę podgrzać w rondlu z wodą z puszki (aquafabą). Przełożyć gorącą ciecierzycę do blendera, dodać 50 mililitrów oliwy, tahini, sok z limonki, czosnek, kmin rzymski, sól, pieprz i chili. Zmiksować na gładką masę o konsystencji budyniu, pamiętając, że hummus zgęstnieje po ostygnięciu.
Do kielicha blendera włożyć natkę pietruszki, kolendrę, pokrojoną szalotkę, ocet winny i 120 mililitrów oliwy. Zmiksować na gładko, doprawić solą i pieprzem. Sos chimichurri można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu położyć kotleciki jagnięce i grillować około 3 minuty z każdej strony, aby były lekko różowe w środku. Obok kotlecików położyć zwilżone wodą chlebki pita i opiec do chrupkości z obu stron.
Na talerzu rozsmarować porcję hummusu, ułożyć na niej grillowane kotleciki jagnięce i polać sosem chimichurri. Obok ułożyć kawałki opieczonej pity i udekorować danie kolendrą.