Od Argentyny do Bliskiego Wschodu. Kotleciki jagnięce z chimichurri, w towarzystwie... hummusu i pity

Kamil Olek

Kamil Olek

Mateusz Gessler
Mateusz GesslerDariusz GałązkaAKPA

Kotleciki jagnięce z argentyńskim chimichurri. W towarzystwie hummusu i grillowanej pity

  • 800 gramów kotlecików jagnięcych
  • 800 gramów ciecierzycy (suchej lub konserwowej)
  • 570 mililitrów oliwy z oliwek
  • 50 gramów tahini
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 świeże chili
  • sok z limonki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 50 gramów natki pietruszki
  • 50 gramów świeżej kolendry
  • 1 duża szalotka (opcjonalnie 2 małe)
  • 15-20 gramów czerwonego octu winnego
  • 2 chlebki pita
  • mielony kmin rzymski
  • kolendra
  • aquafaba
  • sól, pieprz