Przysmak cesarza w wersji Jurka Sobieniaka, czyli sztuka mięsa w bulionie z warzywami

Beata Łajca

Beata Łajca

Sztuka mięsa w bulionie
Sztuka mięsa w bulionieDariusz GałązkaAKPA

Sztuka mięsa w bulionie z warzywami, czyli tafelspitz według Jurka Sobieniaka

  • 1 kg wołowiny krzyżowej 
  • 1 kg pręgi wołowej 
  • 1 kg policzków wieprzowych 
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • pieprz, ziele angielskie, sól, liść laurowy
  • 3 marchewki
  • 1 seler 
  • 2 pietruszki 
  • 1 pęczek lubczyku
  • 2 ziemniaki 
  • 100 g masła 
  • 1 pęczek szczypioru 
  • 1 łyżka chrzanu 
  • 1 łyżka miodu 
  • 200 g śmietany 22 %
  • sól