Placuszki kukurydziane z szarpaną wieprzowiną, serem i salsą z kolendry
Beata Maj
Jurek Sobieniak proponuje dziś przygotowanie sycącego dania, w którym pierwsze skrzypce gra pożywna, słodka kukurydza. Szef zestawia ją z szarpaną wieprzowiną, dojrzewającym serem i salsą z kolendry.
W dzisiejszym "halo tu polsat" Jurek Sobieniak zaprasza widzów programu do kulinarnej wyprawy do Meksyku. Na kuchennym stole wylądowała już słodka i chrupiąca kukurydza, soczysta wieprzowina i aromatyczny ser. Do tego potrzebujemy jeszcze zielony sos, czyli salsę verde - otrzymamy pożywne i pyszne danie, idealne na zimowy dzień.
Przepis na placuszki kukurydziane z szarpaną wieprzowiną, serem i salsą z kolendry
Składniki:
- 300 g odsączonej kukurydzy z puszki
- 100 g sera dojrzewającego 12-miesięcznego
- 1 opakowanie sera w płatkach lub tartego z kawałka
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz, sól
Salsa verde, składniki:
- 1 pęczek kolendry
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 strączka chilli
- 150 ml oleju
- sok z 1 limonki
- 30 ml miodu
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Składniki, szarpana wieprzowina:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 6x6
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 100 g cukru brązowego
- Sok i skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
Kukurydzę dzielimy na pół, jedną połowę miksujemy blenderem. Następnie wszystkie składniki, czyli obie kukurydze, drobno starty ser dojrzewający i jajka łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy i smażymy placki - 2 łyżki stołowe masy na 1 placka. Placki nakładamy w odległości 2 cm od siebie, aby się nie posklejały.
Gotowe placki podajemy z poszarpanym mięsem, salsą i płatkami sera.
Smacznego!