Placuszki kukurydziane z szarpaną wieprzowiną, serem i salsą z kolendry

Beata Maj

Beata Maj

Placuszki kukurydziane
Placuszki kukurydzianeAKPA

Przepis na placuszki kukurydziane z szarpaną wieprzowiną, serem i salsą z kolendry

  • 300 g odsączonej kukurydzy z puszki   
  • 100 g sera dojrzewającego 12-miesięcznego
  • 1 opakowanie sera w płatkach lub tartego z kawałka   
  • 4 jajka   
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  
  • pieprz, sól   
  • 1 pęczek kolendry 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 1 ząbek  czosnku 
  • 1/2 strączka chilli  
  • 150 ml oleju 
  • sok z 1 limonki 
  • 30 ml miodu 
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 6x6 
  • 1 łyżeczka kminu 
  • 1 łyżka słodkiej papryki  
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 100 g cukru brązowego   
  • Sok i skórka z 1 cytryny