Placuszki kukurydziane z szarpaną wieprzowiną, serem i salsą z kolendry

Beata Maj

Beata Maj

Jurek Sobieniak proponuje dziś przygotowanie sycącego dania, w którym pierwsze skrzypce gra pożywna, słodka kukurydza. Szef zestawia ją z szarpaną wieprzowiną, dojrzewającym serem i salsą z kolendry.

Placuszki kukurydziane
Placuszki kukurydzianeAKPA

W dzisiejszym "halo tu polsat" Jurek Sobieniak zaprasza widzów programu do kulinarnej wyprawy do Meksyku. Na kuchennym stole wylądowała już słodka i chrupiąca kukurydza, soczysta wieprzowina i aromatyczny ser. Do tego potrzebujemy jeszcze zielony sos, czyli salsę verde - otrzymamy pożywne i pyszne danie, idealne na zimowy dzień.

Przepis na placuszki kukurydziane z szarpaną wieprzowiną, serem i salsą z kolendry

Składniki:   

  • 300 g odsączonej kukurydzy z puszki   
  • 100 g sera dojrzewającego 12-miesięcznego
  • 1 opakowanie sera w płatkach lub tartego z kawałka   
  • 4 jajka   
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej  
  • pieprz, sól   

  Salsa verde, składniki:   

  • 1 pęczek kolendry 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 1 ząbek  czosnku 
  • 1/2 strączka chilli  
  • 150 ml oleju 
  • sok z 1 limonki 
  • 30 ml miodu 

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

 Składniki, szarpana wieprzowina:   

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 6x6 
  • 1 łyżeczka kminu 
  • 1 łyżka słodkiej papryki  
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 100 g cukru brązowego   
  • Sok i skórka z 1 cytryny   

Przygotowanie:  

Kukurydzę dzielimy na pół, jedną połowę miksujemy blenderem. Następnie wszystkie składniki, czyli obie kukurydze, drobno starty ser dojrzewający i jajka łączymy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię, lekko natłuszczamy i smażymy placki - 2 łyżki stołowe masy na 1 placka. Placki nakładamy w odległości 2 cm od siebie, aby się nie posklejały.   
   
Gotowe placki podajemy z poszarpanym mięsem, salsą i płatkami sera.

Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas