Przygoda słodko-ostra, czyli trzy (wyjątkowo różne) desery z chili w roli głównej

Kamil Olek

Kamil Olek

Desery z chili
Desery z chili123RF/PICSEL

Cioccolato al rum e peperoncino – włoska szkoła słodkiej pikanterii

  • 500 mililitrów mleka 
  • 100 mililitrów śmietanki o 30-procentowej zawartości tłuszczu 
  • 4 żółtka 
  • 80 gramów cukru trzcinowego 
  • 40 gramów skrobi kukurydzianej 
  • 2 łyżki gorzkiego kakao 
  • 100 gramów gorzkiej czekolady (o przynajmniej 70-procentowej zawartości kakao) 
  • 60 mililitrów ciemnego rumu 
  • 1 łyżeczka płatków peperoncino 
  • 2 łyżki płatków migdałowych 
  • sól morska 

Chamoyada - meksykański deser z ognistym temperamentem

  • 2 dojrzałe mango 
  • 1 limonka 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki sosu chamoy 
  • 2 łyżki tajín 
  • 2 szklanki kruszonego lodu 
Chamoyada
Chamoyada 123RF/PICSEL

Brownie inspirowane mole poblano – słodki mezalians prosto z Meksyku

  • 200 gramów gorzkiej czekolady (o przynajmniej 70-procentowej zawartości kakao) 
  • 170 gramów masła 
  • 200 gramów cukru trzcinowego 
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej 
  • 80 gramów mąki pszennej 
  • 40 gramów kakao 
  • 1 łyżka sproszkowanego chili ancho (opcjonalnie sproszkowanego chipotle) 
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków 
  • 1/4 łyżeczki mielonego anyżu 
  • 80 gramów orzechów pekan 
  • 2 łyżki prażonego sezamu 
  • sól morska  
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?