Hit TikToka - faszerowane pieczarki w dwóch odsłonach. Idealne na szybki obiad lub aromatyczną kolację
Nie masz dużo czasu, a nagle pojawili się goście? A może masz ochotę zjeść coś pysznego po pracy? Spokojnie, faszerowane pieczarki ratują sytuację! W 20 minut wyczarujesz efektowne danie, które wygląda jak z dobrej restauracji. Pyszne w wersji wegetariańskiej i mięsnej, zachwycą aromatem, a ich przygotowanie wcale nie wymaga wielkich umiejętności. Szybkie i efektowne - nic dziwnego, że faszerowane pieczarki robią furorę na TikToku!

Szybki, efektowny i pyszny posiłek w 20 minut? Nie kartkuj książek kucharskich i nie scrolluj internetu - faszerowane pieczarki z mozzarellą, salami, serem feta, cukinią, czosnkiem, pomidorkami, a nawet z jajkiem, to idealna propozycja na urozmaicony i pożywny obiad. Odpowiednio przygotowane smakują nie tylko dorosłym, ale także dzieciom!
Pieczarki faszerowane w wersji wege
Nie każdy przepada za pieczarkami, ale warto dać im szansę - to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawierają witaminy z grupy B oraz cenne minerały, takie jak potas, fosfor i selen. Do tego są niskokaloryczne i lekkostrawne.
Jeśli nie jesz mięsa lub chcesz je ograniczyć, koniecznie wypróbuj przepis na faszerowane pieczarki w wersji wegetariańskiej z cukinią, pomidorkami, mozzarellą, cebulką, czosnkiem i kukurydzą.

Składniki (na 4 porcje):
- 8 dużych pieczarek
- 1 mała cukinia
- garść pomidorków koktajlowych
- 100 g mozzarelli (startej lub w kulce)
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano
Sposób przygotowania:
Umyj pieczarki i usuń nóżki, drobno je posiekaj. Pokrój cukinię, cebulkę i czosnek w kostkę, umyte pomidorki przekrój na połówki. Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż cebulkę i czosnek, dodaj cukinię i posiekane nóżki pieczarek, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wrzuć kukurydzę i pomidorki, wymieszaj farsz. Napełnij kapelusze pieczarek, posyp mozzarellą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 15 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni. Smacznego!
Pieczarki faszerowane w wersji mięsnej
Każdy fan mięsnych klimatów na pewno doceni ten przepis. To szybkie i proste danie, które zachwyci smakiem i świetnie sprawdzi się zarówno na obiad lub kolację, jak i na spotkanie ze znajomymi. Skuś się na faszerowane pieczarki z serem feta, cebulką, salami i jajkiem sadzonym.

Składniki (na 4 porcje):
- 8 dużych pieczarek
- 100 g sera feta
- 1 mała cebula (czerwona lub biała)
- 6-8 plastrów salami
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 4 jajka (po 1 na porcję)
- świeża natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C, umyj pieczarki, usuń nóżki i delikatnie wydrąż kapelusze, posiekaj cebulkę i podsmaż na oliwie, dodaj pokrojone salami i smaż, aż się zarumieni, wymieszaj farsz z pokruszoną fetą i przyprawami, nadziej kapelusze farszem i ułóż je na blasze z papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika na 15 minut, w międzyczasie usmaż jajka sadzone tak, by żółtka pozostały płynne, wyjmij pieczarki, połóż na każdym jajko, posyp natką pietruszki i podawaj od razu. Smacznego!
Zobacz też: