Bułeczki z mikrofali zrobisz w dwie minuty. Ratują, gdy chlebak świeci pustkami
Budzisz się rano z ogromną ochotą na świeże bułeczki, otwierasz chlebak a tam - pustka. Przypominasz sobie, że dzisiaj sklepy zamknięte, a ty zapomniałaś zrobić zakupów. Zdarza się każdemu, prawda? Na takie kryzysowe sytuacje przydają się sprytne rozwiązania. Dokładnie takie jak ekspresowe bułeczki z mikrofali. Zrobisz je w dwie minuty, a wyjdą puszyste, lekkie i w sam raz do smarowania masełkiem.

Przepis na ekspresowe bułeczki. Idealne, gdy zapomnisz zrobić zakupów
Chociaż mikrofalówka nie jest najlepszym sposobem podgrzewania jedzenia, nich rzuci kamieniem ten, kto z niej nie korzystał, gdy brakowało czasu. Kuchenki mikrofalowe są tak popularne, że w sieci można znaleźć coraz więcej receptur na dania, które przygotowuje się właśnie z użyciem tego sprzętu. Słyszeliśmy już o ekspresowych brownie z mikrofali, a teraz przyszła pora na równie szybkie bułeczki. To przepis, który ratuje, gdy chlebak świeci pustkami, a sklepy są zamknięte.
A jeżeli najdzie cię ochota na coś słodkiego i równie szybkiego, zajrzyj tutaj po przepis na dawny deser, który zrobisz z dwóch składników: Kogel-mogel wraca na salony. Kultowy deser z PRL w nowej wersji - wygląda jak z cukierni, smakuje jak dzieciństwo
Bułeczki z mikrofali - przepis, który zrobisz w dwie minuty
Składniki na 1 sztukę:
- 4 łyżki mąki pszennej
- odrobina proszku do pieczenia (mniej niż 1/4 łyżeczki)
- łyżeczka oleju
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotuj kubek, którego można używać w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj w nim mąkę, proszek i sól. Dodaj mleko i olej. Połącz składniki, aż powtanie miękkie, gładkie ciasto. Wstaw kubek do mikrofalówki i gotuj na pełnej mocy urządzenia przez około 1,5 minuty. Sprawdź patyczkiem - jeśli nie będzie suchy, wstaw na dodatkowe 15-20 sekund.
Zaczekaj, aż kubek z bułeczką lekko ostygnie. Wykrój delikatnie bułkę dookoła ścianek. Przekręć kubek do góry nogami, wyciągnij ciasto i gotowe - już możesz smarować masłem! A jeżeli wolisz nieco bardziej chrupiące śniadanie - podsmaż przekrojone bułeczki na patelni, przez 1-2 minuty z każdej strony.
Zobacz też: