​Polskie korzenie gastronomicznej królowej Saint-Tropez, czyli rzecz o tarte tropézienne

Kamil Olek

Kamil Olek

Tarte tropézienne
Tarte tropézienne123RF/PICSEL

Przepis polskiej babci i Brigitte Bardot. Krótka historia tarty z Saint-Tropez

Tarte tropézienne

  • 300 gramów mąki pszennej  
  • 30 gramów cukru 
  • sól 
  • 4 gramy suszonych drożdży 
  • 30 mililitrów letniego mleka 
  • 3 duże jajka 
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie ekstraktu waniliowego) 
  • 115 gramów miękkiego masła 
  • 360 mililitrów mleka 
  • 4 żółtka 
  • 65 gramów cukru 
  • 35 gramów skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie ekstraktu waniliowego) 
  • 85 gramów miękkiego masła 
  • 60 mililitrów śmietanki o 36-procentowej zawartości tłuszczu 
  • 75 mililitrów wody 
  • 75 gramów cukru 
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie ekstraktu waniliowego) 
  • 1 jajko  
  • cukier perłowy 
  • cukier puder 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?