Niby pierniki, a jednak nie do końca. O brunkager – świątecznych ciastkach prosto z Danii

Kamil Olek

Kamil Olek

Brunkager
BrunkagerAI-generatedhalo tu polsat

"Brązowe ciastka" – skąd wzięły się brunkager?

Danske brunkager – receptura (niemal) oryginalna

  • 250 gramów masła 
  • 125 gramów jasnego syropu cukrowego (opcjonalnie płynnego miodu) 
  • 250 gramów cukru muscovado (opcjonalnie innego ciemnego) 
  • 50 gramów blanszowanych migdałów 
  • 50 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 1 łyżka mielonego cynamonu 
  • 2 łyżeczki mielonych goździków 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 500 gramów mąki pszennej
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?