Miękki i soczysty kotlet schabowy według Ewy Wachowicz. Rodzina poprosi o dokładkę
Schabowy na niedzielny obiad to polski klasyk, od czasu do czasu można jednak nieco odświeżyć smak i recepturę. Dziś sięgamy do przepisu Ewy Wachowicz, która w kuchni "halo tu polsat" zaprezentowała całą masę przepysznych potraw i deserów.

Możemy chyba pokusić się o stwierdzenie, ze chociaż polski kotlet schabowy jest jeden, w każdym domu smakuje on nieco inaczej. Bo choć przepis znamy wszyscy, warianty smaku bywają zależne od mięsa, rodzaju bułki użytek do panierki czy tłuszczu, na jakim smażymy kotlety. Część kraju jest wiec wierna smażeniu na smalcu, podczas gdy inni nie wyobrażają sobie "schaboszczaka" smażonego na czymś innym, niż olej rzepakowy. Jest też szkoła maślana - w tej soczyste mięso smaży się na klarowanym maśle.
Kilka autorskich przepisów na kotlety schabowe ma również Ewa Wachowicz. Restauratorka, która w 1. sezonie "halo tu polsat" dała się też poznać jako znakomita szefowa kuchni działającej w programie, w jednym z przepisów poleca zamarynować mięso przed smażeniem. Tak przygotowany schab nabiera kruchości i miękkości, i smakuje wybornie, o czym możecie się przekonać choćby przy okazji najbliższego niedzielnego obiadu.
Pora więc na przepis.
Kotlet schabowy według Ewy Wachowicz - kruchy i miękki
Składniki:
- schab bez kości
- sól
- pieprz
- 1 - jajko
- 1 łyżka - majonezu
- 1 łyżka - posiekanego koperku
- 1 łyżka - posiekanej natki pietruszki
- bułka tarta
- masło klarowane do smażenia
Do podania
- kulki ziemniaczane
- buraczki
Opis przygotowania:
Mięso pokroić w grube plastry, przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
Jajko roztrzepać w misce, dodać majonez, wsypać koperek i natkę pietruszki. Wymieszać. Wrzucić mięso i obtoczyć w marynacie. Przykryć i schować w lodówce.
Zamarynowane mięso obsypać bułką tartą, nadmiar strzepać. Usmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Podawać z kuleczkami ziemniaczanymi i buraczkami.
Smacznego!