Kvæfjordkake, czyli najlepsze ciasto świata. Prosto z norweskiej Północy

Kamil Olek

Kamil Olek

Kvæfjordkake
KvæfjordkakeAgencja FORUM

Duńska receptura i norweska historia. O historii Kvæfjordkake

Kvæfjordkake, czyli "verdens beste"

  • 100 gramów masła 
  • 120 gramów drobnego cukru 
  • 4 żółtka 
  • 3 łyżki mleka 
  • 150 gramów mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego  
  • 4 białka 
  • 200 gramów drobnego cukru 
  • 50 gramów płatków migdałowych 
  • 600 mililitrów mleka 
  • 8 żółtek 
  • 100 gramów cukru 
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej 
  • 1 laska wanilii 
  • 5 listków żelatyny 
  • 200 mililitrów śmietany o 36-procentowej zawartości tłuszczu  
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?