I cóż, że ze Szwecji? Bułeczki cynamonowe w dwóch jesiennych odsłonach

Kamil Olek

Kamil Olek

Kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe
Kanelbullar – szwedzkie bułeczki cynamonowe123RF/PICSEL

Kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe prosto ze Szwecji

  • 500 gramów mąki pszennej 
  • 100 gramów białego cukru 
  • 100 gramów brązowego cukru 
  • 7 gramów suchych droższy (1 opakowanie) 
  • 200 mililitrów mleka 
  • 200 gramów masła (miękkiego) 
  • 2 jajka 
  • 3 łyżki cynamonu 
  • 1 łyżeczka kardamonu 
  • sól 
  • gruby cukier 

Dyniowe cynamonki w wegańskim wydaniu

  • 500 gramów mąki pszennej 
  • 200 mililitrów napoju roślinnego 
  • 120 gramów brązowego cukru 
  • 2/3 szklanki oleju 
  • 7 gramów suchych drożdży (1 opakowanie) 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 200 gramów purée z dyni 
  • 2 łyżki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?