Król polskich rautów w karnawałowym menu. Klasyczny tatar inaczej (i to potrójnie)

Kamil Olek

Kamil Olek

Tatar
TatarKamil OlekAKPA

Tatarska klasyka z nutą anchois

  • 300 gramów bawety 
  • 2 gramy soli 
  • 2 gramy pieprzu 
  • 3 kromki chleba 
  • 30 mililitrów oleju rzepakowego 
  • 40 mililitrów wody źródlanej 
  • 2 filety anchois 
  • 2 żółtka 
  • 1 czerwona cebula 
  • 3 ogórki kiszone 

Tatar na bogato – z parmezanem i podgrzybkami

  • 500 gramów polędwicy 
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli 
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 
  • 50 mililitrów oleju rzepakowego 
  • 50 mililitrów wody gazowanej 
  • 20 gramów parmezanu 
  • 2 żółtka 
  • 1 cebula cukrowa 
  • 3 ogórki kiszone 
  • 200 gramów marynowanych podgrzybków 

Awangarda w tatarze. Wersja z tuńczykiem i... frytkami

  • 500 gramów ligawy 
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli 
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 
  • 50 mililitrów oleju rzepakowego 
  • 50 mililitrów wody gazowanej 
  • 100 gramów tuńczyka w oleju 
  • 2 żółtka 
  • 30 mililitrów sosu sojowego 
  • 1 cebula cukrowa 
  • 30 mililitrów octu winnego 
  • 3 ogórki konserwowe 
  • 400 gramów frytek 
  • 1 pęczek dymki