Kotlety wieprzowo-ziemniaczane – ze szpinakiem i ciabattą podane. Propozycja Jurka Sobieniaka
Choć na pierwszy rzut oka kotlety te mogą wyglądać jak klasyczne mielone, wystarczy zajrzeć nieco głębiej, by odkryć inne ich oblicze - dodatek warzyw, płatków ziemniaczanych i koncentratu pomidorowego nadaje bowiem propozycji Jurka Sobieniaka zupełnie innej struktury i takiego też smaku. W ostatecznym obrazie całość dopełnia szpinak przygotowany najprościej, jak tylko się da - tylko z czosnkiem, solą i olejem - oraz włoska ciabatta, nadająca daniu formę sycącego, ale zarazem lekkiego w odbiorze dania.

Kotlety według Jurka Sobieniaka
Składniki:
- 700 gramów mielonej łopatki wieprzowej
 - 2 szklanki płatków ziemniaczanych
 - 2 cebule
 - 1 jajko
 - 1 czerwona papryka
 - 1 cukinia
 - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 - 1 łyżka czarnego pieprzu
 - 500 gramów szpinaku baby
 - 2 ząbki czosnku
 - olej
 - szczypta soli
 - 3 ciabatty
 
Sposób przygotowania:
Cebulę, paprykę i cukinię drobno posiekać, wymieszać z pieprzem i łyżką soli, a następnie dodać do mięsa wraz z koncentratem pomidorowym. Wsypać płatki ziemniaczane, wbić jajko i starannie wymieszać, aż powstanie gęsta masa. Z masy formować kulki o wadze około 100 gramów, lekko spłaszczać i smażyć na rozgrzanym oleju, aż staną się złociste i rumiane z obu stron.
W tym czasie przygotować szpinak - połączyć go z utartym czosnkiem, szczyptą soli i czterema łyżkami oleju, lekko wygniatając, by zmiękł i przeszedł aromatem przypraw.
Gotowe kotleciki podawać z ciabattą i szpinakiem.






