Jesień na włoskim Południu, czyli paccheri z dynią, burratą i 'ndują
Co łączy Apulię, Kampanię i Kalabrię i wcale nie nazywa się "południowa część słonecznej Italii"? Ano, wyjątkowa, jesienna uczta, którą w kuchni "halo tu polsat" serwuje dziś szef Emiliano Castagna. I o ile proponowany przezeń makaron nie jest – jako pełne danie – wyraźnym symbolem żadnego z trzech wymienionych regionów, o tyle za niezwykle charakterystyczne uważa się jego podstawowe składniki.
Zacznijmy więc od makaronu prosto z Kampanii, czyli paccheri (który w Polsce znaleźć można czasami jako "szerokie rurki", mimo że w większości przypadków stosuje się włoskie określenie) – jego nazwa pochodzi od neapolitańskiego słowa oznaczającego... "klapsa", co ma odpowiadać dźwiękowi, który wydaje podczas jedzenia. Najczęściej podawany jest zaś z gęstymi, wypełniającymi jego wnętrze sosami. Jak i w tym przypadku.
Burrata pochodzi natomiast z Apulii, choć obecnie znana jest na całym świecie, przede wszystkim dzięki niezwykle kremowej strukturze. Choć z zewnątrz przypomina mozzarellę (i nie bez powodu nazywana jest jej siostrą), w środku kryje miękkie i wyjątkowo śmietankowe nadzienie.
'Nduja z kolei jest pikantną, miękką kiełbasą, wywodzącą się prosto z Kalabrii. Przygotowywana z mielonej wieprzowiny i ostrych papryczek chili, charakteryzuje się intensywnym, nieco ognistym smakiem.
Jaki może więc być rezultat połączenia trzech włoskich do granic składników z dynią? Tylko jeden. Perfekcja na talerzu.
Makaron paccheri w sosie z dynią, burattą i 'ndują
Składniki:
- 250 gramów makaronu paccheri
- 6 łyżek oliwy
- garść pokrojonego pora
- 250 gramów surowej dyni (bez skórki)
- gałązka rozmarynu
- 1 kulka burraty
- półcentymetrowy plaster ‘nduji
- sól
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej posiekanego pora - aż do momentu, gdy ten nabierze złotego koloru. Dynię pokroić w kostkę, a następnie wraz z rozmarynem dodać do pora. Smażyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż całość będzie miękka. Pod koniec wyjąć gałązkę rozmarynu i dorzucić na patelnię pokrojoną wcześciej ‘nduję.
2 łyżki usmażonej dyni zmiksować następnie z odcedzoną burratą oraz szczyptą soli, po czym ponownie dodać na patelnię.
W międzyczasie makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie i przełożyć do dyniowego sosu, po czym dodać chochlę wody z gotowania makaronu. Wymieszać wszystko.