Indyjskie kuzynki pierogów w odchudzonej wersji, czyli pieczone samose według Jurka Sobieniaka

Redakcja

Redakcja

Samose
SamoseAKPA

Warzywne samose z sosem jogurtowo-miętowym

  • 240 gramów mąki pszennej 
  • 4 łyżeczki soli 
  • 105 gramów oleju rzepakowego 
  • około 150 mililitrów zimnej wody 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli 
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 
  • 1 biała cebula 
  • 5 ząbków czosnku 
  • 3 duże ugotowane ziemniaki 
  • 1/2 główki kalafiora  
  • 100 gramów mrożonego groszku 
  • 200 gramów jogurtu 
  • 100 gramów majonezu 
  • 1 łyżka miodu 
  • 50 gramów mięty 
  • pieprz