Idealne na obiad. Eskalopki ze schabu w sosie jabłkowo-cydrowym Mateusza Gesslera

Beata Łajca

Beata Łajca

W pierwszym odcinku "halo tu polsat", 30 sierpnia Mateusz Gessler przygotował swoje wyjątkowe eskalopki w aromatycznym jabłkowo-cydrowym sosie. To jedna z kilku jabłkowych wariacji, które mogliśmy zobaczyć w programie. Mateusz Gessler jest właścicielem pięciu restauracji, a widzowie Polsatu znają go m.in. z programów "Top Chef" i "Hell’s Kitchen". Jego eskalopki, chociaż wyrafinowane, są bardzo łatwe w przygotowaniu.

Mateusz Gessler
Mateusz GesslerKrystian Szczęsnyhalo tu polsat

Eskalopki ze schabu w sosie jabłkowo-cydrowym z puree ziemniaczanym

Eskalopki schabowe to wyjątkowo wdzięczne danie — smakuje każdemu i jest łatwe w przygotowaniu. Mateusz Gessler do swojego dania proponuje kremowe ziemniaczane puree i wyrazisty sos na bazie jabłek i cydru.

Schabowe eskalopki Mateusza Gesslera zacznij przygotowywać jeden dzień wcześniej, niż chcesz je podać. Mięso ma najlepszy smak, gdy marynuje się w lodówce przez całą dobę. Podane składniki wystarczą do przygotowania dania dla 4-5 osób.

Mięso:

  • 750 g schabu środkowego bez kości 
  • 4 gałązki świeżego tymianku 
  • papryka ostra 
  • papryka słodka 
  • kurkuma 
  • 80 g oleju 
  • 100 g klarowanego masła 
  • sól i pieprz 

Puree:

  • 600 g ziemniaków na puree 
  • 80 g śmietany 30% 
  • 100 g mleka 3,2% 
  • 120 g masła 
  • sól i pieprz 

Sos:

  • 150 ml cydru 
  • 3 jabłka szara reneta 
  • 4 szalotki 
  • 4 zabki czosnku 
  • miód 
  • 50 ml koniaku 
  • 100 g masła 
  • sól i pieprz 

Jak zrobić schabowe eskalopki Mateusza Gesslera?

Zacznij od oczyszczenia mięsa z błon. Następnie pokrój je na eskalopki - niewielkie plastry, po około 45-60 g. Schab lekko rozbij, przełóż do miski i przypraw kurkumą, papryką ostrą i słodką, solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj olej, dokładnie wymieszaj, zakryj folią spożywczą i schowaj do lodówki, najlepiej na całą dobę.

Obierz ziemniaki i wstaw je do gotowania w osolonej wodzie. Potem pokrój w dużą kostkę (0,5 cm x 0,5 cm) jabłka razem ze skórką. Na patelnię wylej dwie łyżki miodu i dobrze go rozgrzej, aż lekko zbrązowieje. Dorzuć pokrojone jabłka, zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj dokładnie, aby każda kosteczka była obtoczona w palonym miodzie.

Gdy ziemniaki się ugotują, odcedź je i zostaw na 20 sekund na ogniu, aby odparowały wodę. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę, dodaj do nich masło, mleko i śmietanę. Wymieszaj, aż uzyskasz gładkie puree.

Wyjmij eskalopki z lodówki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i przesmaż na nim krótko kawałki mięsa. Wystarczy 20 sekund z każdej strony. Następnie zdejmij eskalopki z patelni, ale nie wylewaj tłuszczu.

Pokrój drobno szalotkę i czosnek. Wrzuć na patelnię po smażeniu mięsa i zaczekaj aż się zeszklą. Potem dolej koniak i gotuj, aż prawie cały odparuje. Następnie dolej cydr, redukuj na średnim ogniu, aż zmniejszy swoją objętość o 1/3. Potem dodaj masło, zdejmij patelnię z ognia i mieszaj intensywnie, aby sos zgęstniał.

Eskalopki podawaj z puree, jabłkami w miodzie, polane sosem. Mateusz Gessler w "halo tu polsat" udekorował swoje danie jadalnymi listkami i kwiatami. Smacznego!

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas