Grzyby w nowoczesnym wydaniu. Królewski krem borowikowy z wyjątkowymi dodatkami

Kamil Olek

Kamil Olek

Krem z borowików
Krem z borowikówDariusz GałązkaAKPA

Krem borowikowy z truflową pianą, smażonymi grzybami i ziemniaczanym chipsem

  • 1,5 kilograma świeżych borowików (opcjonalnie mrożonych) 
  • 25 gramów suszonych borowików   
  • 250 gramów pietruszki 
  • 100 gramów marchewki   
  • 200 gramów białej cebuli   
  • 200 mililitrów słodkiego wina   
  • 200 mililitrów wytrawnego wina 
  • 3 szalotki   
  • 150 gramów selera korzeniowego   
  • 3 ząbki czosnku   
  • 1 litr mleka   
  • 1 litr śmietanki (o 36-procentowej zawartości tłuszczu)   
  • świeży tymianek 
  • warzywny bulion 
  • sól, pieprz, cukier 
  • 100 mililitrów słodkiej śmietanki   
  • 100 mililitrów mleka   
  • 50 mililitrów warzywnego bulionu 
  • 150 gramów przygotowanego kremu z borowików   
  • 15 gramów oliwy z białej trufli   
  • 4 małe borowiki   
  • 100 gramów masła   
  • świeży tymianek 
  • ząbek czosnku
  • 30 gramów miękkiego masła   
  • 60 gramów białka jaja  
  • 10 gramów parmezanu  
  • 40 gramów mąki 
  • 50 gramów ugotowanych ziemniaków   
  • 10 gramów cukru pudru 
  • 3 gramy soli