Cudze chwalicie, swego (no, prawie swego) nie znacie. Trzy "światowe" przepisy na kapustę kiszoną

Kamil Olek

Kamil Olek

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona123RF/PICSEL

Choucroute garnie, czyli francusko-niemiecki bigos z Alzacji

  • 1 kilogram kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 goździki
  • 6 ziaren jałowca
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 golonka wieprzowa
  • 2 kiełbaski z Montbéliard (opcjonalnie kiełbaski jałowcowe)
  • 6 plastrów wędzonego boczku
  • 3 kiełbaski knack d’Alsace (opcjonalnie cielęce lub inne, dobre jakościowo, parówki)
  • 500 mililitrów rieslinga
  • 300 mililitrów bulionu
  • 50 gramów gęsiego smalcu
  • sól
  • gotowane ziemniaki do podania
Choucroute garnie
Choucroute garnie123RF/PICSEL

Curtido i papusas, czyli szybka podróż do Salwadoru

  • 2 szklanki mąki masa harina (opcjonalnie drobno mielonej mąki kukurydzianej)
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka startego sera queso fresco (opcjonalnie mozzarelli)
  • 300 gramów kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Pupusas con curtido y salsa
Pupusas con curtido y salsa123RF/PICSEL

Baek kimchi w "spolszczonej" wersji, czyli kapusta kiszona z... gruszką

  • 500 gramów kapusty kiszonej
  • 1 duża gruszka (azjatycka lub zwykła)
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka wody
  • pęczek szczypiorku
Baek kimchi
Baek kimchi123RF/PICSEL