Lepsze niż na wakacjach. Zapiekanki od Ewy Wachowicz z polską kiełbasą i francuskim sosem

Beata Łajca
Jest luty. Do lata ciągle daleko, ale chciałoby się poczuć ten wakacyjny klimat. A nic nie kojarzy się tak przyjemnie z urlopem, nie ważne, czy wolimy morze, czy góry, jak porządne zapiekanki. Najlepiej z kiełbasą, pieczarkami i roztopionym, ciągnącym się serem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podrasowaną wersję tego przysmaku przygotować w domu. A zapiekanki z przepisu Ewy Wachowicz skrywają pewien sekret. To sos holenderski.

Ciepła, chrupiąca bagietka a na niej pyszny pieczarkowy farsz, porządna kiełbasa i roztopiony ser. Nie ma nic przyjemniejszego na kolację w środku zimy. Zapiekanki idealnie pasują na deptak w Mielnie albo zakopiańskie Krupówki. Ale świetną wersję, na pewno lepszą od tych serwowanych w kurortach, można przygotować w domu. A dodatek eleganckiego sosu holenderskiego w przepisie Ewy Wachowicz wynosi to danie na całkiem nowy poziom.
Zapiekanki z kiełbasą, pieczarkami i serem, podawane z sosem holenderskim
Składniki:
- 2 bagietki
- 0,5 kg pieczarek
- kiełbasa drobiowa
- 1 cebula
- masło klarowane
- sól
- pieprz
- 200 g sera żółtego w kawałku
- szczypiorek do dekoracji
Sos holenderski:
- 4 żółtka
- pół kostki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- szczypta estragonu
Przygotowanie:
Bagietki przekrój na pół i przetnij wzdłuż. Posmaruj masłem, ułóż na blasze z papierem do pieczenia i wstaw na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (może być z funkcją grillowania, jeśli taką posiada).
Pieczarki zetrzyj na tarco, cebulę pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło, dodaj cebulę, a gdy zacznie się złocić, dorzuć grzyby. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
Żółty ser zetrzyj. Kiełbasę pokrój w plastry. Rozłóż ją na podpieczonych bagietkach i dodaj pieczarki. Posyp zapiekanki serem i zapiecz w piekarniku.
Przygotuj sos holenderski. W rondelku roztop masło, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw na chwilę i przelej przez sitko, aby się sklarowało. Żółtka wbij do miski, dodaj sok z cytryny i ubijaj je na parze (nad garnkiem z gotującą się wodą), aż powstanie puszysta masa. Wtedy zacznij powoli dolewać masło i nie przestawaj ubijać. Wtedy sos zgęstnieje i stanie się kremowy. Na koniec dopraw solą i estragonem.
Gorące zapiekanki podawaj udekorowane sosem holenderskim i siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Zobacz też: