Chrupiące sajgonki z warzywami, makaronem i szarpaną wołowiną. Idealne na domową kolację!

Redakcja

Redakcja

Chrupiące sajgonki z warzywami, makaronem i szarpaną wołowiną. Idealne na domową kolację!
Chrupiące sajgonki z warzywami, makaronem i szarpaną wołowiną. Idealne na domową kolację!123RF/PICSEL

Przepis na sajgonki z warzywami, makaronem udon i szarpaną wołowiną

  • 1 czerwona cebula
  • 1-2 kolorowe papryki
  • 1 marchew
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 opakowanie makaronu udon (gotowy, w torebce)
  • garść posiekanej kolendry
  • 2-3 łyżki sosu sweet chili
  • 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • skórka otarta z ½ limonki
  • 1-2 łyżki oleju sezamowego
  • 200-250 g szarpanej wołowiny (np. policzki gotowane do miękkości)
  • ciasto spring roll (mrożone lub świeże)
  • 1 jajko (do sklejania boków)
  • olej roślinny do smażenia
  • limonka i sos sweet chili do podania
  1. Przygotuj składniki.
  2. Paprykę i cebulę pokrój w cienkie paski. Marchew obierz i pokrój w słupki. Seler naciowy pokrój w cienkie półtalarki. Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
  3. Podsmaż farsz. Na dużej patelni rozgrzej olej sezamowy. Dodaj cebulę, marchew, seler i paprykę. Smaż kilka minut, aż zmiękną, ale nadal będą lekko chrupiące. Dodaj starty imbir.
  4. Dopraw farsz. Do warzyw dodaj sos sweet chili i sos sojowy. Dodaj makaron udon (jeśli jest zbity, możesz lekko go porozrywać widelcem). Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj kolendrę i skórkę z limonki.
    Jeżeli robisz wersję mięsną, na tym etapie dodaj szarpaną wołowinę.
  5. Przestudź farsz. Odstaw farsz na 10-15 minut — ciepły farsz może rozerwać ciasto.
  6. Zawijaj sajgonki: rozłóż arkusz ciasta spring roll. Nałóż łyżkę farszu w jednym rogu, zacznij zwijać jak krokiet, zawijając boki do środka. Końcówkę posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby skleić rulon.
  7. Smażenie: rozgrzej olej roślinny w głębokiej patelni. Smaż sajgonki na złoty kolor (ok. 2-3 minuty z każdej strony). Osącz na papierowym ręczniku.
  8. Podawaj z sosem sweet chili i cząstkami limonki do skropienia.
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?