Ćevap buduje, brak ćevapa rujnuje. O bośniackiej kuchni, osmańskich wpływach i... Skłodowskiej-Curie

Kamil Olek

Kamil Olek

Bośniackie ćevapi
Bośniackie ćevapi123RF/PICSEL

Bośnia w kuchennym kotle, czyli o wielowiekowej mozaice zachodnio-wschodnich wpływów

Sarme
Sarme123RF/PICSEL
Krempita
Krempita123RF/PICSEL

Ćevap ćevapowi nierówny. O flagowym daniu Bośni i Hercegowiny

  • 500 gramów wołowiny 
  • 300 gramów baraniny (opcjonalnie cielęciny) 
  • 1 białko jajka 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 białe cebule 
  • mielona czerwona papryka 
  • sól, pieprz 
  • lepinje lub somuni (opcjonalnie pity) 
  • bałkański kajmak (opcjonalnie inny biały, kremowy ser) 
  • ajvar