Ślimaki z południa Europy, brazylijskie pierogi i... polskie paszteciki. O najlepszych – choć wytrawnych – wypiekach świata

Kamil Olek

Kamil Olek

Aktualizacja
Burek
Burek123RF/PICSEL

Pazarske mantije, banitsa sas sirene i inne, czyli o najlepszych wśród najlepszych (oraz polskim dodatku do nich)

  • karipap - malezyjskie pierożki smażone na głębokim oleju, a wypełnione curry z kurczakiem i ziemniakami, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, 
  • burek sa sirom - serowa odmiana burka, szczególnie popularna w Serbii i Chorwacji, gdzie uchodzi za klasyczne śniadanie; ciasto filo wypełnia się mieszanką jajek i sera, a wypiek podaje na ciepło, najczęściej z jogurtem, 
  • focaccia di Recco col formaggio - liguryjska specjalność znana od XII wieku i przygotowywana z papierowo cienkiego ciasta przełożonego kremowym serem stracchino; od 1955 roku w Recco (skąd oryginalnie pochodzi) organizowane jest nawet doroczne święto tego wypieku, 
  • pastel - brazylijskie pierogi smażone na głębokim oleju, najczęściej nadziewane mięsem, serem lub krewetkami; ich geneza wiązana jest z wiosennymi sajgonkami przywiezionymi do Ameryki Południowej z Japonii, dziś stanowią jednak jeden z symboli brazylijskiego street foodu, 
  • paçanga böreği - turecki wariant burka, faszerowany suszoną wołowiną pastirma i serem kaşar, smażony na oleju i serwowany na gorąco; popularny w Anatolii i Stambule, uchodzi także za element lokalnej tradycji sefardyjskiej, 
  • sirnica - spirala z ciasta filo, nadziewana twarogiem, śmietaną i jajkami; podawana samodzielnie albo z dodatkiem jogurtu bądź śmietany. 
  • empanadas Tucumanas - argentyńska specjalność z prowincji Tucumán, przygotowywana według starych receptur z ciasta na smalcu oraz wołowego farszu z cebulą i przyprawami; tradycyjnie pierożki te wypiekane są w glinianych piecach. 
Paszteciki
Paszteciki123RF/PICSEL
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?