Brownie bez grama mąki, czyli o nieoczywistym mariażu czekolady z... fasolą

Redakcja

Redakcja

Brownie to jedno z tych ciast, któremu udało się rozkochać w sobie cały świat (i to bez wyjątków) – wilgotne, czekoladowe, a przy okazji rozpływające się w ustach. Czego chcieć więcej? Jego historia sięga końca XIX wieku, a powstało ponoć... przez przypadek. Jedna z chicagowskich gospodyń miała zapomnieć bowiem o proszku do pieczenia w trakcie przygotowywania czekoladowe ciasta. Zamiast pulchnego wypieku uzyskała więc płaskie, lecz wyjątkowo smaczne wypiek, który szybko podbił amerykańskie (a potem wszelkie inne) serca. Od tamtej pory brownie doczekało się niezliczonych wersji i interpretacji, jedną z nich jest zaś wersja bez grama mąki – za to z fasolą, która zaskakująco dobrze zastępuje klasyczne składniki. Choć to połączenie może brzmieć jak kuchenny żart, czekolada skutecznie maskuje smak strączków, tworząc nieoczywisty alians, który smakuje lepiej, niż komukolwiek mogłoby się wydawać.

Brownie z fasoli
Brownie z fasoli123RF/PICSEL

Brownie z fasoli – z owocami i bitą śmietaną

Składniki:

  • 80 gramów migdałów
  • 50 gramów gorzkiej czekolady
  • 500 gramów czarnej fasoli z puszki
  • 8 jajek
  • 50 gramów oleju
  • 375 gramów brązowego cukru
  • 40 gramów kakao
  • 200 gramów malin
  • 200 gramów truskawek
  • 200 gramów borówek
  • 300 mililitrów śmietany o 30-procentowej zawartości tłuszczu

Sposób przygotowania:

Zmiksować migdały z gorzką czekoladą na drobny proszek, po czym dodać odsączoną czarną fasolę, jajka, olej, brązowy cukier oraz kakao, a następnie zblendować wszystko na gładką masę. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczeni i piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 35 minut, aż brownie będzie sprężyste na środku.

Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia. Udekorować ubitą śmietaną oraz świeżymi owocami.