Wystarczą trzy łyżki dziennie. Pestki słonecznika chronią przed zmianami miażdżycowymi i zbijają cukier
Szukając coraz to nowych produktów sprowadzanych do nas z różnych stron świata nie zapominajmy o tym, co mamy pod ręką. Często okazuje się, że produkty, które uznajemy za “zwyczajne" i mało interesujące, są skarbnicą składników prozdrowotnych. Tak też rzecz wygląda z niepozornymi ziarnami słonecznika. Warto je docenić, bo wspierają profilaktykę wielu chorób i dostarczają niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników.

Małe, szare, niepozorne - pestki słonecznika może i nie zwracają na siebie uwagi wyglądem, jednak gdy zajrzymy do środka, możemy się zdziwić. Słonecznikowe ziarna zawierają mnóstwo wartościowych składników - od witamin, przez białko, błonnik, po żelazo czy magnez. A że smakują wspaniale i dobrze komponują się w sałatkach, wypiekach czy przekąskach, aż żal nie wprowadzić ich do codziennej diety.
Jak działają pestki słonecznika na organizm?
Jak pisze Weronika Szymanowska w artykule opublikowanym na łamach serwisu dietetycy.org, ziarna słonecznika są genialnym wręcz źródłem witaminy E - w 100 g produktu znajdziemy aż 35 mg witaminy E. Jeśli zjemy w ciągu dnia trzy łyżki stołowe pestek, zapewnimy sobie potrzebną nam dzienną dawkę tej witaminy.
Pestki są też skarbnicą witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, a także wapnia, potasu, fosforu, żelaza i magnezu. W pestkach słonecznika znajdziemy też białko, błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe oraz fitosterole.
Chronią przed zmianami miażdżycowymi
Dzięki temu, że pestki słonecznika zawierają fitosterole (substancje roślinne o budowie zbliżonej do cholesterolu), a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, obniżają stężenie "złego" cholesterolu LDL we krwi. W ten sposób, co podkreśla ekspertka, pomagają zapobiegać rozwojowi zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Pestki słonecznika powinny jeść osoby, które mają podwyższone ciśnienie lub są w grupie ryzyka. Dlaczego? Otóż obecny w słoneczniku magnez i potas wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, dzięki czemu - jak zauważa Weronika Szymanowska, która swe wnioski opiera na wynikach badań, jedząc słonecznik regularnie zmniejszamy ryzyko zawału serca i innych chorób układu sercowo-naczyniowego.
Słonecznik bogaty w przeciwutleniacze
Dodając ziarna słonecznika do potraw, fundujemy sobie nie tylko ich lepszy smak, ale też wspieramy nasz organizm - ponieważ nasiona słonecznika są bogate w przeciwutleniacze (flawonoidy, witamina E), redukują stany zapalne w organizmie. Podobne działanie wykazują zawarte w pestkach cynk i selen. Co więcej, pierwiastki te wspierają pracę układu odpornościowego.
Dobry dla cukrzyków i osób zagrożonych cukrzycą
Zbyt wysoki poziom cukru we krwi czy jego nagłe skoki to prawdziwa zmora i objaw chorób cywilizacyjnych naszych czasów. Dobra wiadomość jest taka, że możemy im zapobiegać oraz niwelować je za pomocą diety. Jeśli wprowadzimy do niej nasiona słonecznika, możemy się spodziewać obniżenia stężenia glukozy we krwi o około 10 procent. To imponujący wynik, a wystarczy 30 g nasion dziennie. Nie możemy przy tym oczywiście zapominać o innych zdrowych nawykach - trudno sobie wyobrazić, że słonecznik obniży nam poziom cukru, jeśli będziemy regularnie wcinać pączki, ciastka i pić słodzone napoje...
Jedno jest pewne - ziarna słonecznika są naszym sprzymierzeńcem, jeśli chodzi o dietę zapobiegającą cukrzycy typu 2.
Działanie antyrakowe
Warto też wspomnieć o działaniu antyrakowym nasion słonecznika - dzięki fitosterolom oraz kwasowi linolowemu, które hamują tworzenie guzów i zmniejszają ryzyko powstawania przerzutów, słonecznik może być ważnym składnikiem diety antynowotworowej. Naukowcy wskazują, że najskuteczniejsze są one w zapobieganiu raka piersi, prostaty, płuc i jelita grubego.
Kaloryczność ziaren słonecznika
Choć słonecznik jest bardzo zdrowy, nie można też przesadzać z jego ilością w codziennej diecie. Przede wszystkim warto pamiętać, że ziarna słonecznika są wysokokaloryczne - 100 g ziaren ma aż 584 kalorie.
Po drugie, słonecznik ma tendencję do pobierania z gleby kadmu, który odkłada się w nasionach, a w większych ilościach jest szkodliwy. 30 g słonecznika dziennie zupełnie wystarczy, a nie jest zagrożeniem.
Na koniec warto też wspomnieć o tym, że jeśli zjemy za dużo pestek słonecznika, możemy mieć problemy z jelitami, pamiętajmy więc, jak zwykle, o umiarze.
Więcej porad i przydatnych informacji na temat zdrowia i profilaktyki czeka na was w programie "halo tu polsat" od piątku do niedzieli od godz. 8.00. Bądźcie z nami!
Zobacz też:
Jesz mniej i nie chudniesz? Dietetyczka wskazuje największy błąd w diecie kobiet w okresie menopauzy






