Najbardziej niedoceniona świąteczna przyprawa. Przyda się nawet przed wizytą u dentysty
Ta aromatyczna przyprawa przywędrowała do nas z dalekiej Azji i stała się kuchennym symbolem świąt. Jednak oferuje dużo więcej niż tylko piękny, iście grudniowy aromat. Okazuje się, że goździki mają wiele cennych właściwości dla zdrowia, a jedna z nich może szczególnie się przydać, gdy czekamy na wizytę u dentysty.

Goździki - świąteczna przyprawa o wielkiej mocy
Goździki to wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, czyli Syzygium aromaticum. Historia ich uprawy sięga aż 2000 lat wstecz, a najsłynniejszym miejscem pochodzenia są Wyspy Korzenne w Indonezji. W średniowieczu w Europie goździki były jednym z najcenniejszych towarów - kosztowały czasem nawet więcej niż złoto, a do Polski trafiły za pośrednictwem arabskich kupców i podobnie jak na całym świecie z czasem stały się ważną częścią świątecznych tradycji kulinarnych.
Korzenne przyprawy to integralna część bożonarodzeniowych dań, deserów i zimowych napojów. A goździki wyróżniają się tutaj szczególnie, bo dzięki zawartości eugenolu, naturalnego olejku o bardzo intensywnym zapachu, mają wyjątkowo mocny aromat, który idealnie pasuje do menu o tej porze roku. Jednak nie tylko o to chodzi.

Zobacz też: Poprawia trawienie, a jej aromat podkręca smak wielu potraw. Do czego dodawać gałkę muszkatołową?
Jak działają goździki w kuchni?
Goździków używa się tradycyjnie w ciężkich i długo dojrzewających świątecznych piernikach, także dlatego, że działają jak naturalny konserwant - eugenol hamuje rozwój drobnoustrojów, więc wspomniane ciasta mogły leżeć sobie spokojnie i "nabierać mocy".
Przyprawa świetnie "podbija" smak słodki, ale dodaje także głębi potrawom wytrawnym. W dodatku świetnie się komponuje z cytrusami, jabłkami i cynamonem, czyli wszystkim tym, co w grudniu, zwłaszcza w święta, ląduje na naszych stołach. Dzisiaj mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że goździki mają moc także poza kuchnią, a kiedyś były powszechnie znane ze swoich wyjątkowych właściwości dla zdrowia.
Jedna z przypraw o najsilniejszym działaniu antyoksydacyjnym
Goździki należą do przypraw o najwyższej zawartości polifenoli - składników o działaniu antyoksydacyjnym. Antyoksydanty pomagają neutralizować wolne rodniki, co wpływa na ogólną ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Wolne rodniki mogą przyspieszać procesy starzenia się organizmu na wielu płaszczyznach, dlatego działanie goździków jest nam wyjątkowo przydatne.
Zobacz też: Pij codziennie rano - ciesz się płaskim brzuchem i zdrowymi jelitami. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie
Goździki dobre na trawienie i infekcje
Podobnie przydatne jest dodawanie ich do ciężkich potraw, bo pobudzają wydzielanie enzymów, a to może pozytywnie wpływać na procesy trawienne - tradycyjnie goździków używano właśnie w leczeniu niestrawności.
Bardzo cenne dla zdrowia są też właściwości wspomnianego już eugenolu, który w badaniach wykazał aktywność wobec wielu bakterii. To oznacza, że aromatyczne pączki mają działanie przeciwbakteryjne, co znajduje swoje potwierdzenie także w tym, że dawniej były stosowane do konserwowania żywności. A dzisiaj tę właściwość wykorzystujemy w trakcie infekcji - warto dodać jeden lub dwa goździki do rozgrzewającej herbaty.
Goździki na ból zęba? Stosuje się je w stomatologii
To chyba najciekawsza i najmniej oczywista właściwość goździków. Mało kto wie, że eugenol, naturalnie w nich występujący, jest składnikiem wielu preparatów stomatologicznych, a w praktyce dentystycznej ma potwierdzone działanie miejscowo znieczulające. Te właściwości wykorzystywano wieki temu i mogą się przydać przed wizytą w gabinecie.
W przypadku bólu zęba konieczna jest konsultacja z dentystą, to jasne, nie mówiąc już o tym, że na fotel specjalisty powinniśmy trafiać regularnie, nawet wtedy, gdy nic nas nie boli. Ale wyobraźmy sobie, że właśnie zaczęło boleć, a na wizytę trzeba poczekać. Wtedy taki mały, niepozorny goździk może pomóc. Wystarczy przyłożyć go w bolące miejsce w jamie ustnej - powinien przynieść ulgę i ułatwić oczekiwanie na profesjonalną pomoc.
Małe goździki, ogromne wsparcie
Goździki są jednym z tych drobiazgów, które wprowadzają do domu klimat świąt, ale przy okazji potrafią zrobić dużo więcej niż tylko pachnieć. W kuchni podbijają smak potraw i zapobiegają ich psuciu, w zimowe wieczory rozgrzewają, a w nagłych sytuacjach potrafią przynieść ulgę. Warto mieć je zawsze gdzieś pod ręką - nie tylko w grudniu.






