Z cesarskiego dworu do filiżanek świata. O historii (i właściwościach) żółtej herbaty

Redakcja

Redakcja

Żółta herbata
Żółta herbata123RF/PICSEL

Cesarski skarb z Zakazanego Miasta. O dziejach żółtej herbaty i wyjątkowym procesie jej powstawania

O gatunkach i prozdrowotnych właściwościach żółtego naparu

  • Junshan Yinzhen – "srebrne igły z góry Jun", jedna z najbardziej prestiżowych żółtych herbat, pochodząca z prowincji Hunan; jej cena może sięgać nawet kilkuset złotych za 100 gramów, 
  • Huoshan Huangya – "żółte pąki z Huoshan", charakteryzująca się delikatnym, kwiatowym aromatem, 
  • Meng Ding Huang Ya – "żółte pąki ze szczytu Meng", pochodząca z Syczuanu, a wyróżniająca się subtelnymi, słodkawymi nutami. 
  • bogactwo antyoksydantów – żółta herbata zawiera katechiny i polifenole, które pomagają neutralizować wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia, 
  • delikatniejszy wpływ na układ trawienny – dzięki delikatnej oksydacji jest mniej cierpka i nie podrażnia układu trawiennego tak, jak zielona odmiana, 
  • wspomaganie trawienie i detoksykacji – pomaga usuwać toksyny i wspiera pracę wątroby, 
  • wpływ na koncentrację – zawiera L-teaninę, która wspomaga skupienie i jednocześnie działa relaksująco.  
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?